Mystisk fund: Mand fra Litauen finder gammel millionskat på gåtur i Norge

Da 31-årige D. Samaitis fra Litauen var ude at gå tur med sin kæreste og et vennepar i Bergen i Norge, havde han aldrig forestillet sig, at turen ville gøre ham til en rig mand. 

Historien starter i september, hvor de fire vil gå til fjeldet Fløyen, der er kendt som en af de bedste udsigtsposter i området. 

De vælger dog at gå en anden rute end normalt, og efter kort tid ser Samaitis pludselig en flaske under et træ inden i skoven. 

- Jeg så, at der stak noget op under træet, og jeg besluttede mig for at se nærmere på det. Det var en flaske, der sad virkelig godt fast, og den var tætpakket med sedler. I første omgang forstod jeg slet ikke, at det var penge, der var i den, og vi måtte knuse glasset for at få dem ud, siger han til Bergens Avis

Det viste sig at være otte bunker med sedler, der var helt tætrullet i mælkeflasken, der var lukket med en korkprop. 

Samaitis tog de mange pengesedler med hjem, hvor han begyndte at søge efter personer, der kunne være interesserede i at købe 'skatten'. Inden længe fik han en aftale i stand med en mønthandler, der købte 78 af sedlerne, mens Samaitis beholdt syv af dem selv. 

Han ønsker ikke selv at fortælle, hvor mange penge, han fik for sedlerne, men det var et anseeligt beløb. han brugte en del af dem på en ferie til Gran Canaria med vennerne, og resten er blevet sparet op. 

- Resten af pengene bliver brugt til en opsparing, så jeg kan købe en lejlighed med min kæreste, siger han til Bergens Avis. 

- Det er som at vinde i Lotto uden at have købt et lod, siger han. 

Han undrer sig over, at personen der gravede dem ned, aldrig kom og hentede dem igen, og han betegner selv baggrunden for sit fund som et mysterium. 

Aftageren af de mange sedler, mønthandleren Karl Sæthre, har heller aldrig oplevet en lignende historie. 

- Sedlerne er helt ordinære for en samler, men historien om dem, gør det til noget særligt. Jeg har aldrig hørt om noget lignende, siger han. 

Han regner med at kunne sælge de 78 1000-krone selder fra 1949 uden problemer. 

De er i god stand, og han forventer at kunne få mellem 4500 og 8000 norke kroner for dem stykket, hvilket giver 'skatten' en værdi af op mod 624.000 norske kroner. 

- Normalt sælger jeg mellem fem og ti af denne type selder om året, så der kan godt gå nogle år, før jeg kommer af med dem igen. Men jeg synes, det var så speciel en historie, at jeg ikke kunne lade chancen gå fra mig, siger han til Bergens Avis. 

 

 

 

 

Dagens Gossip