Myten afkræftet: Cola hjælper ikke på dårlig mave

Skrevet af Emma Kirstine Kejser

24/01/2013

Dagens topnyheder

Cola myten har efterhånden mange år på bagen. Og den er nu god, sådan en cola, når maven knurrer forkert, og al for meget tid bliver brugt på toilettet.

En forsker forklarer nu, hvorfor cola-myten ikke holder, og hvorfor den aldrig nogensinde har kunnet påvirke mavepinen.

Klinisk professor og overlæge ved Aalborg Sygehus Asbjørn Mohr Drewes arbejder til daglig med mave-tarm-sygdomme, og har tidligere i samarbejde med Tv2 deltaget i et forsøg omkring colaens indvirkning på maven.

Colaen i sig selv kan ikke slå bakterier i maven ihjel, selvom den er stærk syreholdig. For selvom PH-værdien i cola ligger på 3-4, er mavesyren stærkest med en PH-værdi på 1, og derfor kan den slet ikke få indflydelse på maven.

-Vi lavede et sjovt lille forsøg, hvor vi lod en mand drikke to liter cola, hvorefter vi målte hans væsketal (diverse salte i blodet, red.). Vi kunne ikke se nogen effekt. Og bottomline er da også, at der ikke er bevis for, at cola har nogen effekt på dårlig mave som sådan, fortæller Asbjørn Mohr Drewes til videnskab.dk

Til gengæld er der mange, som tror at colaen hjælper, og derfor føler, at de får det bedre.

Og har man det sådan, skal man ifølge Asbjørn Mohr Drewes bare drikke cola.

- Det er meget cola-placebo, og hvis man føler, at man får det bedre af colaen, skal man bare drikke den, mener han.

Men cola er alligevel ikke helt ubrugeligt, for det hjælper nemlig på den dehydrering, som ofte kan følge med diarréen, da den ofte er skyld i væskemangel.