Nægtet prøveløsladelse: Oscar Pistorius skal blive bag tremmer

Sydafrikas justitsministerium siger, at en beslutning om at prøveløslade den tidligere sydafrikanske atlet Oscar Pistorius fredag er ophævet, indtil et benådningspanel har truffet afgørelse i sagen.

- Beslutningen om en løsladelse var truffet i utide og uden juridisk grundlag, siger justitsminister Michael Masutha i en erklæring.

Den benamputerede Pistorius, som også går under navnet "Blade Runner", skulle have forladt fængslet fredag og flytte i, hvad nogle kalder for "palæarrest" i en fornem forstad til Pretoria.

Det er 10 måneder siden den 29-årige Pistorius blev idømt fem års fængsel for uagtsomt manddrab på sin kæreste Reeva Steenkamp på Valentins Dag i 2013.

Siden har den tidligere topatlet afsonet sin straf i det berygtede og overfyldte Kgosi Mampuro II-fængsel. Men de sydafrikanske retsregler siger, at ufarlige fanger kun skal afsone en sjettedel af deres straf bag tremmer.

Derfor skulle Pistorius fra fængslet til en mere behagelig tilværelse med fodlænke og husarrest, hvor resten af hans straf skulle afsones.

Hvis den behageligere tilværelse i husarrest kommer for Pistorius, så kan det vise sig at blive af kortere varighed, skriver de internationale nyhedsbureauer.

Mandag ankede anklagemyndigheden dommen med krav om at få den ændret til forsætligt drab. Anklageren mener, at Pistorius med vilje skød sin kæreste under et skænderi.

Ankesagen ventes behandlet i november. Findes han skyldig, venter der mindst 15 år i fængsel.

Pistorius skulle ifølge planen rykke ind i et treetagers palæ i Waterkloof, der er en af de absolut pænere forstæder til Pretoria. Palæet tilhører Pistorius' onkel, Arnold, og det er omgivet af høje mure.

Palæet rummer blandt andet flere end et dusin soveværelser, et fitnessrum og en swimmingpool i den herskabelige have. Pistorius' advokater har tidligere oplyst, at atletikstjernen er interesseret i at arbejde med børn.

Oscar Pistorius var tidligere en af Sydafrikas mest populære sportsfolk og et forbillede. Han vandt international berømmelse, da han som handicappet deltog i det "rigtige" OL i London i 2012.

Men drabssagen har ændret på det billede, og sympatien for Pistorius er til at overse.

Reeva Steenkamps familie har udtrykt forfærdelse over den forestående løsladelse.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip