Næsehornet er nu udryddet i Mozambique: Tragisk, lyder det fra Zoo

Hvis du planlægger en safari i Mozambique for at se de største savannedyr, så skal du ikke regne med at få et glimt af et næsehorn. Ifølge den engelske avis The Telegraph har krybskytter nemlig udryddet de sidste 15 næsehorn i landet.

Ifølge Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst, er det en særdeles sørgelig nyhed:

- Det er dybt tragisk – ikke kun for bestanden, men også som et signal om, hvor let nogle lande tager på beskyttelsen af de sidste næsehorn. Når det kan lykkes krybskytter at skyde de sidste 15 næsehorn i Mozambique med ét slag, så må der være noget helt galt i den måde, Mozambique griber situationen an, påpeger Bengt Holst.

Zoos videnskabelige direktør kan ligeledes fortælle, at meget tyder på, at det var lokale rangers, der var ansat til at passe på næsehornene, der viste krybskytterne vej til dyrene.

Det er dog ikke kun i Mozambique, at næsehornene har været udsat for en voldsom decimering. De store dyrs situation er desperat i hele Afrika, og de er stærkt på vej til at blive udryddet, advarer Bengt Holst:

- Det ser for øjeblikket ret sort ud, vurderer han.

Krybskytteriet har taget kraftigt til siden 2008, hvor en vietnamesisk embedsmand angiveligt påstod, at hans kræftsygdom var blevet kureret ved brug af næsehornspulver. Siden da er den illegale jagt på næsehorn steget ekstremt. Alene i 2012 blev der i Sydafrika ulovligt skudt omkring 650 næsehorn, sorte som hvide.

Zoo slås for næsehornets overlevelse

Zoologisk Have har i mange år støttet næsehornsforskningen i Sydafrika. I 2011 kulminerede engagementet, da Zoo byggede en forskningsstation i tilknytning til Pilanesberg Nationalpark. Zoo stiller forskningsstationen til rådighed for forskere, der vil studere næsehorn og andre vilde dyr, så de får et bedre grundlag for at prioritere de mange beskyttelsesforanstaltninger.

Derudover har Zoo betalt træningskurser for lokale rangers, der lige nu uddannes til at indgå i deciderede antikrybskyttegrupper. De nye antikrybskytter skal være med til at sikre, at der også er næsehorn at se i Afrika for de næste generationer.

Dagens Gossip