Næste skattesmuthul på solcelleområdet er snart på vej

Skrevet af admin

29/07/2016

Mest læste i dag

Med stadigt billigere solceller og batterier er der udsigt til endnu et snarligt skattehul for villaejere og virksomheder, der gerne vil undslå sig for elafgift til samfundet.

Det vurderer brancheorganisationen Dansk Energi på baggrund af en ny analyse af udviklingen for solceller.

- Danmarks rekordhøje elafgifter gør det stærkt fordelagtigt at producere sin egen strøm, fordi man slipper for elafgift, siger administrerende direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi.

- Om få år kan solcelleejerne lagre en stadigt større del af solcellestrømmen og dermed slippe for endnu større del af afgifterne.

Men han kalder det en både samfundsøkonomisk dårlig og socialt ulige ordning.

- Typisk er det jo de velbjærgede villaejere, der tjener rigtigt godt på det her, mens de, der bor i lejlighed, ikke har mulighed for at få skattefradrag på strømmen. I stedet kommer de til at betale mere både til velfærdsstaten og den grønne omstilling.

Solcelleejerne slipper således for omkring 1,50 kroner per kilowatt-time til elafgift, PSO-afgift og moms. Langt det meste af beløbet er ren skat, der går til sygehuse, skoler og ældre.

Ifølge analysen vil staten miste 200 millioner kroner om året voksende til 700 millioner kroner i 2025 med den forventede prisudvikling i solceller.

Falder prisen endnu hurtigere, hvad tal fra det internationale agentur for vedvarende energi tyder på, så fordobles drænet i statskassen til en milliard kroner i 2025. Ud over de tab som de eksisterende solcelleanlæg allerede har medført.

- Ved at statsstøtte de mindste og mindst effektive solcelleanlæg på villaers og virksomheders tage gør vi den grønne omstilling dyrere, end den behøver at være, siger Lars Aagaard.

Ifølge Dansk Energi er der for politikerne derfor ingen vej udenom en snarlig og langtidsholdbar løsning, der skærmer mod de hidtidige ketchupeffekter på området.

- Det kræver lavere elafgifter, og at PSO-afgiften fjernes fra elregningen. Samtidig bør de overveje at droppe reglerne om, at produktionen af el til eget forbrug kan slippe for afgifter, siger Lars Aagaard.

/ritzau/