Næsten tre gange så mange vil lide af demens i 2050

Skrevet af admin

25/08/2015

Mest læste i dag

Over de kommende årtier vil der globalt komme markant flere tilfælde af folk, der lider af demens.

Antallet af personer med demens vil på verdensplan næsten tredobles fra 47 millioner i dag til 132 millioner i 2050, fremgår det af World Alzheimer Report 2015, som Alzheimer's Disease International står bag.

Demens er en fællesbetegnelse for svigtende hjernefunktion. Demenssygdomme karakteriseres ved, at man løbende mister evnen til at tænke og huske.

Over halvdelen af demensramte lider mere specifikt af Alzheimers.

Årsagen til den kraftige stigning skal findes ved at se på befolkningssammensætningen. I takt med, at vi bliver ældre og ældre, vil antallet af demenstilfælde også ryge i vejret, da risikoen stiger dramatisk med alderen.

I dag er der 900 millioner mennesker over 60 år. I løbet af de næste 35 år vil den aldersgruppe vokse 65 procent i rige lande, 185 procent i lav- og mellemindkomstlande og 239 procent i fattige nationer, lyder det i rapporten.

Alene i 2015 vil der komme ti millioner nye demenstilfælde. Det svarer til, at en person diagnosticeres med sygdommen hver gang, der går få sekunder.

Færre end fire ud af alle 1000 personer mellem 60 og 64 år er ramt af det, som man tidligere har betegnet som senilitet. Men når man kigger på dem, der har fejret 90-års fødselsdag, stiger andelen af tilfælde til 105 per 1000 personer.

Også udgifterne til at håndtere sygdommen stiger voldsomt, så der nu årligt bruges 818 milliarder dollar på demenspatienter ifølge rapporten.

I sidste uge offentliggjorde forskere fra University of Cambridge en rapport, hvor konklusionen er, at andelen - ikke at forveksle med antallet - af mennesker, der lever med demens, er ved at udjævne sig i dele af Vesteuropa trods den aldrende befolkning.

Rapporten blev dog mødt af kritik fra flere sider for ikke at have tilstrækkelige beviser for konklusionen.

/ritzau/AFP