Nævn kræver NSA's telefonovervågning stoppet

Det er ulovligt, når den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) indsamler optegnelser over millioner af telefonopkald.

Overvågningsprogrammet skal stoppes. Sådan lyder vurderingen fra det uafhængige føderale nævn, Privacy and Civil Liberties Oversight Board, skriver flere amerikanske medier.

- Vi har ikke identificeret et eneste tilfælde, der involverer en trussel mod USA, hvor telefonprogrammet har gjort en forskel i resultatet af en terrorisme-efterforskning, udtaler nævnet ifølge flere aviser.

Ifølge avisen New York Times vil nævnet senere offentliggøre en 238 sider lang rapport senere torsdag om overvågningsprogrammet. Rapporten er ifølge avisen et vigtig indspark i debatten om overvågning.

Nævnet udtaler, at indholdet af optegnelserne er en alvorlig trussel på borgernes grundlovssikrede rettigheder.

Privacy and Civil Liberties Oversight Board er et uafhængigt nævn, som er nedsat af Kongressen for at overvåge de tiltag, lovgiverne tager for at beskytte landet mod terror. Nævnet skal sikre, at borgernes rettigheder bliver tilgodeset.

Afsløringerne af NSA's program blev offentliggjort af den tidligere efterretningsmand Edward Snowden, der har arbejdet hos en samarbejdspartner til NSA.

I de seneste mange måneder har Snowden lækket oplysninger til aviserne The Guardian og Washington Post om NSA's omfattende overvågningsprogrammer.

Programmet indsamler optegnelser over telefonopkald, som bliver foretaget i USA, men ikke indholdet af samtalen.

Nævnets beslutning var ikke enstemmig. To af nævnets fem medlemmer mente, at telefonovervågningsprogrammet kan fortsætte, hvis der bliver taget forholdsregler for at beskytte borgernes privatliv.

Fredag talte Barack Obama for at begrænse adgangen til optegnelserne, men gav ikke udtryk for at ville afslutte programmet.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip