Nævningene er i gang: Boston-bomber risikerer dødsstraf

Skrevet af admin

14/05/2015

Dagens topnyheder

Om Dzhokhar Tsarnaev skal straffes med døden eller skal resten af livet i fængsel for sin rolle i angrebet mod Boston Marathon bliver i disse dage afgjort.

Før nævningene onsdag gik i gang med at votere, fik de en række instrukser fra sagens dommer. Efterfølgende diskuterede de dommen i knap en time, før de blev sendt hjem med beskeden om at fortsætte arbejdet torsdag.

Spørgsmålet er, om Tsarnaev, der allerede er kendt skyldig for udåden, skal straffes med døden, eller om han skal idømmes fængsel på livstid. For at kunne idømme den tiltalte dødsstraf skal samtlige nævninge være enige.

Er en enkelt nævning imod døden som straf, skal Tsarnaev i stedet bruge resten af sit liv bag tremmer.

Panelet af nævninge, der består af 12 personer, har tidligere kendt Dzhokhar Tsarnaev skyldig i alle 30 anklagepunkter med relation til angrebet mod Boston Marathon i april 2013, hvor tre personer blev dræbt og 264 såret.

Anklagemyndigheden vil have ham dømt til døden med den begrundelse, at han angreb et land, som han var flyttet til ti år forinden.

- Den eneste dom, der vil være retfærdig i denne sag, er dødsstraf, sagde advokat Steve Mellin til nævningetinget, mens Tsarnaev sad stille og stirrede ind i bordet foran sig ifølge AFP.

Advokaten sagde samtidig, at de to brødre var medsammensvorne i den kriminelle gerning.

Steve Mellin har bakket det op med at læse op fra en tekst, som Tsarnaev skrev for at retfærdiggøre sine angreb, der var ment som en hævngerning for USA's krige i Irak og Afghanistan.

- Ingen anger, ingen undskyldning.

- Dette er ordene fra en terrorist, der er overbevist om, at han har gjort det rette. Han (Tsarnaev, red.) følte sig retfærdiggjort til at dræbe, lemlæste og alvorligt såre uskyldige mænd, kvinder og børn, sagde Steve Mellin.

Forsvarsadvokaterne sagde derimod, at Tsarnaev - som var 19 år, da han gennemførte angrebet sammen med sin bror - ikke var drevet af ideologiske motiver.

Han fulgte ifølge forsvarsadvokaterne blot sin ældre bror, den 26-årige Tamerlan Tsarnaev, som blev dræbt af politiet i en skudveksling fire dage efter angrebet.

/ritzau/AFP