Nancy Reagan er død

Skrevet af admin

06/03/2016

Mest læste i dag

Nancy Reagan, tidligere skuespillerinde og førstedame i USA, er død.

Hun var gift med Ronald Reagan, der var USA's præsident fra 1981 til 1989, og hun regnes for at have været en af de præsidentfruer, der havde mest indflydelse på præsidentskabet.

Nancy Reagan, som blev 94 år, døde søndag morgen lokal tid af hjertesvigt i sit hjem i Los Angeles.

I en erklæring fra Reagan-biblioteket hedder det, at hun skal begraves ved siden af sin mand på Ronald Reagans Præsidentbibliotek i Simi Valley i Californien.

Ronald Reagan, der døde i 2004, havde i Nancy Reagan en meget hengiven - eller i hvert fald en meget beskyttende hustru.

Hun stod ham bi i Det Hvide Hus, blandt andet i tiden efter et attentatforsøg hvor han blev såret. Senere i livet var hun ved hans side, efterhånden som alzheimers-sygdommen fik mere og mere fat i ham.

Ronald Reagan kaldte hende for "Mommy", mens hun kaldte ham for "Ronnie".

Nancy Davis var skuespillerinde i Hollywood i 1940'erne og 1950'erne. I 1952 giftede hun sig med filmskuespilleren Ronald Reagan.

Hendes mand skiftede karriere. Det bragte parret ind i guvernørboligen i Californien fra 1967 til 1975.

Senere fik Ronald Reagan så det rigtig store embede, da han vandt over Jimmy Carter i præsidentvalget i 1980 og rykkede ind i Det Hvide Hus med sin kone i januar 1981.

I Washington blev det almindeligt kendt, at hun begyndte at virke som rådgiver for sin mand, præsidenten. Hun var hans politiske partner, og hun regnes for at have været en af de mest indflydelsesrige "firstladies" i Washington DC.

Hun placeres i klasse med Eleanor, gift med præsident Franklin Roosevelt, med Edith, gift med præsident Woodrow Wilson, og med Hillary, gift med præsident Bill Clinton.

Hillary Clinton forsøger som bekendt i denne tid selv at blive præsidentkandidat for Demokraterne.

I 1985, mens Nancy Reagan var førstedame, forklarede hun i et interview, hvad hun så som sin opgave.

- Jeg ser førstedamen som et middel til at forhindre, at præsidenten bliver isoleret. Jeg taler med folk. De fortæller mig ting og sager. Hvis noget er ved at blive et problem, så er jeg ikke for fin til at tage fat i en person fra staben for at spørge om det, sagde hun.

- Jeg er en kvinde, der elsker sin mand, og jeg har ikke brug for en undskyldning for at se efter hans personlige og politiske velbefindende.

Hun og Ronald Reagan fik to børn sammen. Datteren Patti Davis, der blev født i 1952, og sønnen Ron Reagan fra 1958.

/ritzau/Reuters