Narkodødsfald er det laveste i 19 år

Skrevet af admin

25/11/2013

Dagens topnyheder

210 personer døde sidste år i Danmark af narkorelaterede årsager, hvilket er et markant vendepunkt i forhold til en konstant stigende dødelighed blandt stofmisbrugere, viser tal fra Rigspolitiet. 210 dødsfald er det laveste i 19 år, skriver Politiken.

Alene i 2011 registrerede myndighederne 285 dødsfald efter narkopåvirkning, og den ellers stigende tendens fremgår af rapporten "Narkotikasituationen 2012", som Sundhedsstyrelsen offentliggør mandag.

- Det er utrolig glædeligt, at det nu er lykkedes os at få det tal til at falde. Det er et område, hvor vi ellers ligger for højt i Danmark, men det tyder på, at der er noget at hente på området, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Politiken.

Som mulige årsager til den faldende dødelighed blandt stofmisbrugere fremhæver rapporten "en generel nedgang i de senere år i antallet af stofmisbrugere i behandling for første gang".

Samtidig kan "ændringer i stofmarkedet i de pågældende år" og "nye initiativer og indsatser i kommunerne til de allermest sårbare" - herunder etableringen af stofindtagelsesrum og heroinklinikker - også have haft en virkning.

De 210 dødsfald i 2012 – heraf 76 procent mænd og 24 procent kvinder – er et betydeligt fald, og det hænger sammen med oprettelsen af fixerum, mener rusmiddelekspert og overlæge ved Hvidovre Hospital, Henrik Rindom.

- Jeg mener helt entydigt, at det handler om stofindtagelsesrummene. At nogen kan gribe ind, hvis en akut situation opstår, siger han til Politiken.

Mens stofmisbrugere i gamle dage kunne segne ubemærket hen i bybilledet, hvis de havde taget en overdosis, har de i dag langt bedre overlevelsesmuligheder, mener han.

- Nu sidder de i stofindtagelsesrummene, hvor der er opsyn. Det er sådan set bare sørgeligt, at der ikke er flere stofindtagelsesrum, siger Henrik Rindom.

I oktober 2012 fik Danmark sit første stationære, men midlertidige, fixerum på Halmtorvet i København.

Rummet er bemandet med seks sygeplejersker, fire pædagoger, en projektleder og en gruppe vikarer.

I løbet af det første halve leveår er der lagt lokaler til 43.340 stofindtag fordelt på 841 brugere, og i samme periode har fixerummet håndteret 32 overdosistilfælde, hvor alle personer overlevede, skriver Politiken.

Narkotikarelaterede dødsfald dækker over dødsfald, hvor der er sket indberetning til politiet, og hvor der samtidig er oplysninger om stofmisbrug.

Det kan eksempelvis være ved dødfundne, pludselig uventede døde og ulykker - herunder forgiftninger, drab, selvmord og trafikulykker, hvor illegale stoffer har været medvirkende.

/ritzau/