Narkokørsel er næsten lige så udbredt som spritkørsel

Skrevet af admin

22/12/2015

Dagens topnyheder

Næsten lige så mange er blevet taget i trafikken for narkokørsel som for spirituskørsel i løbet af den seneste måned.

Politiets kontroller i forbindelse med de mange julefrokoster i november og december har ført til 438 sigtelser for spirituskørsel, mens 416 er blevet sigtet for narkokørsel.

Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet for perioden fra 26. november til 20. december.

Ved de tilsvarende kontroller i julemåneden sidste år blev 496 bilister sigtet for spirituskørsel, mens under halvdelen, 335 personer, blev sigtet for narkokørsel.

Årsagen, til at flere bliver taget med narko i blodet, er ganske enkel. Det forklarer Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

- Det skyldes, at politiet har fået nye måleredskaber, siger han.

- Mens det tidligere var ret kompliceret at måle, kan man i dag ved hjælp af en simpel spytprøve få afdækket, om personen har narko i blodet, siger Mogens Kjærgaard Møller med henvisning til, at narkometre blev indført i 2011.

- Narkokørsel er pludselig blevet et nyt problem, vi er blevet konfronteret med, tilføjer han.

Samtidig spiller det ind, at visse stoffer kan måles i blodet i flere døgn, påpeger han.

- Det vil sige, at det kan spores lang tid efter, at folk tror, det er ude af kroppen, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Eftersom narko modsat spiritus er ulovligt, er kampagner i forbindelse med narkokørsel ikke vejen frem, mener han.

- Det vil ikke give nogen mening. Hvad skulle budskabet være? At du ikke må inhalere? Derimod er der brug for information, siger Mogens Kjærgaard Møller.

- På samme måde som med spirituskørsel skal man også omkring narkokørsel have skabt en forståelse for, at der er en social fordømmelse af folk, der kan finde på at sætte sig bag rattet med hash eller kokain i blodet, uddyber han.

Der er nultolerance over for ulovlige stoffer i trafikken, og straffen for narkokørsel er fratagelse af kørekortet i tre år.

/ritzau/