Narkosmuglere ødelægger sydamerikansk regnskov

Skrevet af admin

30/01/2014

Dagens topnyheder

Narkotikasmuglere i Mellemamerika udgør en større og større trussel mod skovene i regionen, da de fælder træer til hemmelige veje og landingsbaner og opretter falske landbrug i junglen i forbindelse med hvidvaskning af penge, fremhæver eksperter i en ny rapport.

De omfattende miljøødelæggelser i fjerntliggende områder i Honduras, Guatemala og Nicaragua er en direkte følge af den amerikanske anti-narkotika-politik, skriver eksperter i tidsskriftet Science.

- Den optrappede kamp mod narkotikasmuglere i Mexico har ført til mere narkotikakriminalitet længere sydpå, hvor der bliver anlagt nye ruter og steder til mellemlandinger med stoffer, som skal til USA fra Sydamerika, siger Kendra McSweeney, der er professor i geografi ved Ohios Universitet og medforfatter til rapporten.

- Når narkotikasmuglere rykker ind, så komme den økologiske ødelæggelse sammen med dem. De skærer store rum i skovene, hvor de kan bygge deres hemmelige netværk, tilføjer han.

Ifølge McSweeney betaler smuglere bestikkelse til lokale og til officielle instanser, så de kan rydde skove til landbrugsjord eller plantager, som ikke bliver brugt, men som er facader ved hvidvaskning af penge.

I Honduras blev afskovningen firdoblet i årene 2007 -2011, da kokainsmuglingen i landet steg dramatisk.

Da McSweeney, der har forsket i udviklingen i Honduras i to årtier, spurgte lokale indbyggere, hvad der var årsag til afskovningen lød svaret "los narcos" - narkotikasmuglerne.

Hun siger samtidig, at et meget stort antal af de lokale har gået rundt for at veksel 20 dollarsedler, selv om amerikanske pengesedler normalt er en sjældenhed i områderne.

/ritzau/AFP