NASA finder vand på Mars

Den røde jord på Mars ser måske knastør ud. Men det er den ikke helt.

Faktisk består jorden på Mars af omkring to procent vand, og det kan blive en meget vigtig ressource for fremtidige missioner til den røde planet, skriver The Guardian.

Det er NASA’s Curiosity”-rover, der har indsamlet og analyseret jordprøver fra Mars’ overflade i lidt over et år, og nu afslører prøverne altså, at der ligger vand gemt i jorden.

Vandet er bundet til andre mineraler, men det kan relativt nemt udvindes og gøres flydende, fortæller Laurie Leshin, dekan ved Rensselaer Polytechnic Institute i USA, til The Guardian. Laurie Leshin er blandt holdet af forskere, der torsdag informerede verden om ”Curiositys fund.

I tiden på Mars har ”Curiosity samlet jord op under hjulene og samlet det i små prøver i en ovn i dens mave.

- Vi har varmet det (jorden, red.) op til 835 grader, udskilt alle de flygtige stoffer og målt dem,« forklarer Laurie Leshin.

Ud over vand har den opvarmede jord frigivet svovldioxid, carbondioxid og oxygen.

Fundene er sandsynligvis blot de første ud af på sigt mange.

- Det er Curiosity’s første flex med de analytiske muskler, siger planetforsker Peter Grindrod.

NASA’s Curiosity” blev tilbage i 2011 sendt til Mars, hvor den landede 5. oktober 2012. Siden da har den banet sin vej rund t om et bjergområde nær Mars’ ækvator. På sin vej tager den billeder og indsamler og analyserer prøver. På sigt håber NASA, at ”Curiosity kan afsløre, om der har eksisteret liv på planeten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip