Nasa: Jorden var tæt på at blive ramt af kæmpe solstorm

Skrevet af admin

25/07/2014

Mest læste i dag

Tilbage i 2012 udbrød der en kraftig solstorm, som lige netop gik forbi Jorden, men havde potentiale til at "banke civilisationen tilbage til det 18. århundrede", oplyser den amerikanske rumfartsorganisation Nasa.

Det ekstreme rumvejr nærmede sig Jorden 23. juli 2012 og var det mest kraftfulde i 150 år.

Men det var de færreste jordboere, der havde nogen anelse om, at solstormen var i nærheden.

- Hvis udbruddet var sket bare en uge tidligere, ville Jorden have været i skudlinjen, fortæller Daniel Baker, der er professor i rumfysik ved University of Colorado.

Solstormen nåede dog på sin færd et rumfartøj, der observerer Solen og ifølge Nasa nærmest er perfekt til at indsamle oplysninger om sådan en begivenhed.

Forskere har kunnet bruge oplysningerne til at fastslå, at solstormen kan sammenlignes med den hidtil største storm fra rummet, der fandt sted i 1859 og er kendt som "Carrington-begivenheden".

Stormen ville desuden have været dobbelt så voldsom som en i 1989, som blandt andet efterlod den canadiske storprovins Quebec uden strøm.

- Efter vores seneste forskning er jeg mere overbevist end nogensinde om, at Jorden og dens beboere var ekstremt heldige med, at 2012-udbruddet skete, da det gjorde, lyder det fra Daniel Baker.

Solstorme kan medføre strømnedbrud og lukke ned for alt fra radiokommunikation og gps-signaler til vandforsyning.

De økonomiske konsekvenser ved en storm som den i 1859 vil i dag være enorme - ifølge amerikanske forskere kan regningen blive større end to billioner dollar, og skaderne vil måske tage årevis at reparere.

Solstorme har deres afsæt i en eksplosion på Solens overflade, som sender ekstrem stråling mod Jorden ved lysets hastighed.

Nogle timer senere vil energipartikler følge efter, og disse elektroner og protoner kan skade satellitters elektroniske indmad.

Derefter kommer en såkaldt koronal masseudkastning - en slags kæmpesky med magnetisk plasma, som potentielt kan forstyrre Jordens magnetfelt og gøre stor skade på elektriske kredsløb.

/ritzau/AFP