NASA tankede Googles fly op til discountpris

Sagen har løftet øjenbryn og skabt kritik i USA, efter det kom frem, at Google siden 2007 har benyttet sig af Moffett Federal Airfield, der ligger omtrent fem kilometer fra Googles hovedkvarter ved Mountain View, ved San Francisco.

Aftalen med NASA, der formeldt er indgået af flyselskabet H211, som Google har hyret til opgaven, betød, at selskabet mod betaling fik lov til at benytte den statsejede lufthavn - men endnu mere interessant, at selskabet også fik lov til at tanke flybrændstof i lufthavnen.

NASA siger, at Googles fly betalte noget nær markedsprisen for flybrændstoffet. Forskellen var bare, at brændstoffet ikke var underlagt de samme afgifter, som konkurrerende selskaber ville være. De føderale afgifter er angiveligt blevet betalt, men det ser ud til, at staten Californien ikke har fået de afgiftsdollar, den skulle have haft.

Ifølge Bloomberg kunne Google-flyene liste sig uden om afgifterne, fordi selskabet H211 i forbindelse med aftalen om at benytte lufthavnen gik med til at levere fly til diverse atmosfæriske NASA-forsøg, hvoraf nogle endda kunne gennemføres, mens flyene var i drift til andre opgaver. Problemet er bare, at tal fra de amerikanske luftfartsmyndigheder viser, at langt størstedelen af flyvningerne intet havde med NASA-forsøg at gøre.

Derfor er det pt. slut med brændstofaftalen, der indebar, at Googles fly kunne nøjes med en gennemsnitspris på flybrændstoffet på 3,19 dollar pr. gallon siden 2009. Til sammenligning viser tal ifølge Bloomberg, at det gennemsnitligt kostede 4,35 dollar at hælde en gallon flybrændstof i en forretningsjet i samme periode.

Lige nu har NASA valgt at tackle situationen ved at lukke hanerne for Google i Moffett Federal Airfield. Det betyder, at Googles fly lige nu må tanke op i andre lufthavne - på trods af at de stadig godt må flyve til og fra Moffett.

Google-topcheferne har en stribe fly til rådighed. Ud over fire Gulfstream-forretningsjets råder søgegiganten også over både en Boeing 767 og 757, der reelt er ombyggede rutefly. Optegnelser viser, at Googles fly er lettet over 700 gange fra lufthavnen siden 2007. Destinationerne har været alt fra byer som New York og Los Angeles til de mere eksotiske i form af eksempelvis Hawaii og Tahiti, skriver Bloomberg.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip