Nasdaq-børsen klatrer over 5000 for første gang i 15 år

Skrevet af admin

03/03/2015

Dagens topnyheder

Det amerikanske aktieindeks Nasdaq passerede mandag for første gang i næsten 15 år en værdi på 5000.

Senest Nasdaq-børsen, der omfatter mange teknologivirksomheder som Apple, Google, Cisco og Intel, brød igennem 5000-barrieren var i de såkaldte dot.com-dage i foråret 2000. Men opturen blev kortvarig og nedturen dyb og lang.

- Det er en spændende dag for Nasdaq. Indekset er gået op af de rigtige grunde og ikke bare på grund af spekulation. Efter 15 år bliver der sat nye rekorder, men denne gang er de baseret på et solidt grundlag, siger investeringschef Peter Cardillo fra finanshuset Rockwell Global Capital.

Mange af de virksomheder, der drev indekset op for 15 år siden, havde ingen indtjening, og investorerne købte aktier i forventning om fremtidige store afkast.

Denne gang lader opturen på Nasdaq til at være baseret på mere realistiske antagelser.

Væk er de mange luftige internetselskaber uden indtægter, og målt på virksomhedernes økonomiske formåen er aktiekurserne på Nasdaq væsentligt lavere i dag end for 15 år siden.

Nøgletallet "indtjening per aktie" illustrerer forskellen på dengang og nu: I dag ligger nøgletallet på 20 dollar. Da Nasdaq-børsen toppede i marts 2000 var risikovilligheden så stor at investorerne var villige til at betale 194 dollar - næsten 10 gange så meget som nu.

Indekset lukkede mandag i 5008 efter en stigning på 0,9 procent. Det er tæt på alle tiders rekord på 5048 fra 10. marts 2000.

/ritzau/AFP