Natbriller i lægehelikopter fra Karup redder liv

Få dage før årsskiftet tog besætningen på akutlægehelikopter i Karup særlige briller med nattesyn i brug. Og siden har brillerne været i brug i gennemsnit en gang i døgnet. I alt er der gennemført 18 natlandinger på steder, hvor helikopteren ikke kunne lande, før natbrillerne blev taget i brug.

- Fem patienter er hentet med helikopter, hvor natbrillerne har været i brug. De virker, og vi er overbeviste om, at natbrillerne redder liv og hjælper patienter til bedre behandling hurtigere, siger lægelig leder af akutlægehelikopteren Lars Knudsen til Dagens.dk.

Brillerne gør nat til dag for besætningen, og de har eksempel været i, da en patient under tidskritiske omstændigheder skulle flyves fra Ulfborg til Rigshospitalet i København. Og da en patient havde brug for hurtig hjælp på Læssø: Han blev i mørke fløjet direkte til Aalborg Sygehus.
 Brillerne var også afgørende for, at det lod sig gøre at hente en akut patient på øen Fur i Limfjorden og bringe vedkommende til behandling i akutmodtagelsen på Regionshospitalet Viborg.

Tidligere kunne akutlægehelikopteren kun lande i mørke, hvis der var tale om en regulær helipad, hvilket der kun findes ganske få af. Med natbrillerne kan besætningen gå ned på lokale sportpladser, en stor græsplæne eller en resteplads, som er 15 gang 15 meter.

- Vi ønsker, at helikopteren skal være tilgængelig altid, og her er natbrillerne er stort skridt i den rigtige retning, lyder det fra Lars Knusen.

Næste udfordring er, at lægehelikopteren også kan hente patienter i dårligt vejr. Her er det sygehusene, som skal udstyres med med bedre landingsforhold, før det kan lade sig gøre.

Erfaringerne med brugen af natbrillerne indgår i opbygningen af den landsdækkende akutlægehelikopter-ordning, som skal være startklar i 2014.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip