Nationalbankdirektør: Banker kører tæt på kanten

Skrevet af admin

03/11/2013

Mest læste i dag

I sidste måned blev reglerne strammet for landets syv største banker, så de bedre kan modstå en finansiel krise. Men de danske banker er fortsat dårligt polstret mod økonomisk nedtur.

Det vurderer direktør i Nationalbanken, Per Callesen, ifølge Information.

- Bankerne kører relativt tæt på kanten, og det vil de blive ved med, siger Per Callesen til Information.

Regeringen og alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten blev enige om, hvilke krav bankerne for fremtiden skal leve op til.

Der blev ikke tale om, at staten spænder et sikkerhedsnet ud under bankerne som ved tidligere bankpakker. Derimod var det krav, om at de store banker, der går under betegnelsen sifi, systemisk vigtige banker, skal have flere penge på kistebunden.

De nye krav hjælper ifølge nationalbankdirektøren, men det har ikke ændret bankernes sårbarhed væsentligt.

- Vi kører heldigvis med højere kapitalisering end det, vi havde før sammenbruddet, men det er ikke et regimeskifte, siger Per Callesen.

Erhvervs- og Vækstminister, Henrik Sass Larsen (S), lagde vægt på ved aftalens fødsel, at bankernes robusthed skulle styrkes, så fremtidige kriser kunne undgås.

Nationalbankdirektøren afviser dog, at han med udmeldingen om sårbare banker, kaster en opfordring ind på den politiske arena.

- Det er lige så meget en opfordring til bankerne selv, siger Per Callesen.

- Men det er altid godt at begrænse bankernes sårbarhed, og det er svært at se nogen ulemper ved, at de kapitaliserer sig bedre, lyder det fra direktøren i Nationalbanken.

Henrik Sass Larsen har i første omgang ikke ønsket at kommentere Nationalbankens udmelding. Den socialdemokratiske erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, er dog positiv over for indsparket i debatten.

- Jeg er glad for, at Nationalbanken ikke er bange for at sige tingene, som de er. Det er nu en gang sådan, at det at være velkapitaliseret, det er ganske fornuftigt, siger han til Information.

/ritzau/