Nationalbankdirektør: Bankkrise tæt på at være slut

»Det er for tidligt at sige endegyldigt ja til, at bankkrisen herhjemme er slut. Men vi kan sige, at de større banker er blevet meget robuste. Det har vi fået bekræftet af vores egne stressetest i efteråret, og også af de seneste regnskaber. Den helt overvejende del af de mindre pengeinstitutter er også robuste, men der er enkelte, som har nogle udfordringer. Men ingen af dem, som er udfordret, udgør en systemisk risiko,« siger Lars Rohde.

Også før finanskrisen lavede Danmarks Nationalbank store stressetest af den finansielle sektor i Danmark. De viste også, at banksektoren var inde i en god gænge, og næppe ville løbe ind i det store problemer.

Finanskrisen fik dog en helt anden virkelighed til at udspille sig på en måde, som kom bag på alt og alle. Og læren af det er, at de stresstest, som blev lavet dengang, slet ikke var hårde nok, vurderer Lars Rohde.

»Der var heller ingen, hverken herhjemme eller i udlandet, som kunne forudse dybden af det tilbageslag, der fulgte efter krakket af den amerikanske investeringsbank Lehmann Brothers i 2008. Det kom bag på alle, at det udløste en så stor og omfattende krise,« siger Lars Rohde.

Om de bedre tider så også betyder, at de senere års mange lukninger af både banker og sparekasser, er slut, er Lars Rohde mindre sikker på.

»Vi har set en tendens over mange år til, at der bliver færre pengeinstitutter herhjemme. Men vi har intet ønske om, at der kommer færre. Vi har heller ikke et eller andet tal for, hvor mange banker og sparekasser, som, vi synes, er det rigtige. De senere år har vist, at både små og store pengeinstitutter kan være succesfulde. Vi vil sandsynligvis også se, at der kommer nye pengeinstitutter herhjemme, som vil koncentrere sig om bestemte segmenter og nicher.«

»Så vi vil ikke give os af med at spå om, hvor mange banker og sparekasser, vi har herhjemme om ti år, men trenden har været for nedadgående. Forventningen er nok, at det fortsætter i et vist omfang. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er noget i vejen for, at man har succes, selv om man er lille,« siger Lars Rohde.

Bankerne har de senere år klynket over de større kapitalkrav, som er kommet via ny international lovgivning. Det vil gøre det dyrere at være bankkunde, og det risikerer også at lægge en dæmper på udlånet, har de sagt. Men større kapitalkrav burde slet ikke gøre det dyrere at være bankkunde, fremhæver Lars Rohde.

Han peger således på, at investorernes krav til afkast, bliver reduceret, når bankernes egenkapital vokser, fordi risikoen bliver mindre.

Det er også sådan, at når et pengeinstitut bliver mere solidt, så burde det alt andet lige kunne hente kapital og finansiere sig billigere end før, sådan at det ikke nødvendigvis bør blive dyrere at være bankkunde.

Debatten om Finanstilsynet skal lægges ind under Danmarks Nationalbank, anser Lars Rohde for at være »stendød«, efter at der et kommet en klar politisk tilkendegivelse om, at Finanstilsynet skal være en selvstændig enhed under Erhvervs- og Vækstministeriet.

Men samarbejdet mellem Finanstilsynet og Danmarks Nationalbank er blevet udbygget og forstærket de senere år.

Med det nye systemiske risikoråd, som skal overvåge den finansielle sektor og identificere opbygning af systemiske finansielle risici, holder også snart sit første møde.

»Men det har man også fået en fælles platform, hvor spørgsmål om det finansielle system kan drøftes, hvorfor behovet for en sammenlægning af Finanstilsynet og Danmarks Nationalbank er blevet mindre end før,« siger Lars Rohde.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip