Nationalbanken er optimistisk trods lav vækst

Nationalbanken må endnu en gang sænke sine forventninger til den økonomiske vækst i Danmark. Men det betyder ikke, at det går dårligt, skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse

Væksten forventes nu at lande på 1,0 procent i 2016 og 1,6 procent i 2017. Tidligere lød forventningen på 1,3 og 1,8 procent.

- De store, beskæftigelsestunge brancher i Danmark har de senere år oplevet en betydelig vækst.

- Når det danske BNP alligevel har udviklet sig forholdsvis svagt, så skyldes det i høj grad, at det er gået massivt tilbage i nogle få brancher, nemlig olieindvinding og søtransport, som har relativt lille beskæftigelse, skriver Nationalbanken.

Det er specielt ting som advokater og konsulentydelser, der er gået frem, samt industrien. Værdiskabelsen i sidstnævnte er ifølge Nationalbanken steget med 25 procent siden 2013.

- Det viser, at det faktisk går en del bedre med dansk økonomi, end vi umiddelbart går og fortæller hinanden.

- Selvfølgelig tæller containertransport og olieproduktion med i økonomien. Men tilbagegangen styres af kræfter – oliepris og fragtrater – som er globale. Når vi kigger på, hvad der foregår her i landet, så er der faktisk rigtig godt gang i økonomien, skriver nationalbankdirektør Lars Rohde i meddelelsen.

Ud over de positive toner om den samlede økonomi kommer Nationalbanken og Lars Rohde med en opsang til de danske banker. De tjener solide penge og overholder kravene.

Alligevel sætter bankerne store krav til deres indtjening, og har altså mål om at tjene endnu flere penge.

- Et så højt merafkast kan betyde, at institutterne er nødt til at øge deres risici, hvis de vil leve op til deres egne høje mål. Øget gearing eller mere risikable udlån er den forkerte vej at gå, skriver Lars Rohde.

/ritzau/

Dagens Gossip