Nationalbanken og Finanstilsynet får kritik for rolle i finanskrisen

Sådan lyder én af konklusionerne i den 500 sider lange rapport, hvor det såkaldte Rangvid-udvalg beskriver årsagerne til den danske finanskrise. Det erfarer DR Nyheder.

Udvalget med finansprofessor Jesper Rangvid i spidsen har i over halvandet år kulegravet, hvorfor finanskrisen ramte Danmark så hårdt, skriver dr.dk.

Udvalgets arbejde bliver fremlagt onsdag morgen, og ifølge DR Nyheders oplysninger udpeger Rangvid-udvalget hele 30 forskellige årsager til, hvorfor det gik så galt i Danmark.

Både Finanstilsynet og Nationalbanken får ifølge dr.dk kritik for at have overvurderet de danske bankers robusthed i rapporten.

Rapporten kommer ikke med en klar konklusion om hvem, der var skyld i krisen, da der er tale om en såkaldt årsagsforklaringsrapport.

Udvalget påpeger dog i rapporten, at der var tale om »uklar« kommunikation, da Nationalbanken så sent som i foråret 2008 skrev, at de danske banker var robuste på et tidspunkt, hvor banken også vurderede, at Danmarks økonomi generelt var overophedet.

Ledelserne i en række banker, der er krakket siden 2008, får den hårdeste kritik i rapporten, hvor de ifølge DR Nyheder bliver kritiseret for at være inkompetente og for at have udført et dårligt håndværk.

Samtidig får Danske Bank kritik for at have bragt sig selv i en så sårbar situation, at det kunne have truet hele den danske økonomi.

Dagens Gossip