Nationalbanken tjente to milliarder på kronekrisen

Det har været en god forretning for Nationalbanken - og dermed også for staten - at der i begyndelsen af sidste år var et massivt pres på den danske krone.

Det viser Nationalbankens regnskab for 2015 med et overskud på 3,6 milliarder kroner.

Mere end halvdelen af overskuddet - helt præcist 2,3 milliarder kroner - kan ifølge regnskabet tilskrives kronekrisen.

For det første solgte Nationalbanken i januar og februar kroner for 275 milliarder kroner. De blev senere købt tilbage til en bedre kurs, end de blev solgt for. Det medførte en gevinst på 800 millioner kroner.

For det andet betød presset på kronen, at indskudsbevisrenten blev sat helt ned til minus 0,75 procent.

Dermed skulle bankerne betale for at have penge stående i Nationalbanken, som samtidig kunne placere sin valutareserve til en højere rente. Den manøvre gav en indtjening på 1,5 milliard kroner.

De øvrige indtægter stammer hovedsageligt fra Nationalbankens egne investeringer. I den forbindelse har banken tjent godt på sine aktier og obligationer, mens den til gengæld har indkasseret tab på sine guldinvesteringer.

Nationalbankdirektør Lars Rohde understreger dog, at Nationalbanken ikke er sat i verden for at tjene penge:

- Kronekriser er ikke noget, vi opsøger af hensyn til indtjeningen. Den faste kronekurs har været grundfundament for dansk økonomi i 30 år, og den har tjent det danske samfund vel.

- Men man kan ikke gøre den fortjeneste op ved at se på Nationalbankens regnskaber, sagde han på pressemødet, hvor regnskabet og den seneste kvartalsrapport blev præsenteret.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip