Nationalbanken vil flytte magt fra politikere

Hvis politikerne får ansvaret for eksempelvis løbende at fastsætte krav til bankernes polstring, så risikerer man, at de ikke handler i tide, mener Nationalbanken.

I et høringssvar til det lovudkast, der skal implementere EUs såkaldte kapitalkravsdirektiv, skriver Nationalbanken, at »placeres ansvaret på politisk niveau«, så er der en risiko for, at initiativerne »bliver taget for sent, at man politisk helt undlader at gøre noget, eller at det, der gøres, er utilstrækkeligt«.

Ansvaret skal i stedet overlades til en uafhængig myndighed, der enten kan være Finanstilsynet eller embedsmandsudvalget Det Systemiske Risikoråd, foreslår Nationalbanken.

Det Systemiske Risikoråd har til opgave at overvåge stabiliteten i den finansielle sektor og ledes af netop Nationalbanken, skriver Information.

Nationalbanken har ifølge avisen ikke ønsket at stille op til interview eller at uddybe høringssvaret, men henviser til at Den Internationale Valutafond også anbefaler, at den type regulering overlades til uafhængige myndigheder som for eksempel centralbanken.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), siger til Information, at »det ikke er dårlige argumenter«, Nationalbanken kommer med.

»Der er da en latent risiko for, at man politisk luller sig i søvn, og derfor er det ret væsentligt, at vi sikrer os, at sagkundskaben også får en høj grad af indflydelse,« siger Benny Engelbrecht.

Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen (V), undrer sig derimod over høringssvaret.

»Jeg har bemærket, at Nationalbanken på det seneste i højere og højere grad udtaler sig meget politisk. Det må man undre sig over,« siger han til avisen.

Dagens Gossip