Nationalbankens chef hyrer sin nabo til topjob

Skrevet af admin

22/01/2016

Dagens topnyheder

Nationalbankdirektør Lars Rohdes nabo er blevet ansat i Nationalbanken til et højtbetalt konsulentjob. Det er sket, uden at jobbet er blevet slået op eksternt, hvilket vækker kritik. Det skriver erhvervsmediet Finans.

Ifølge mediet er naboen, Henriette Divert-Hendricks, ansat som konsulent til en løn på 174.000 kroner om måneden, mere end to millioner kroner om året.

- Det er ikke kønt, uanset hvad den pågældende har af kompetencer og kvalifikationer. En sådan stilling bør slås op.

- Man kan ikke gøre for, at man bor ved siden af hinanden, men i så fald skal man være ekstra forsigtig, for man skal kunne sandsynliggøre, at der ikke er tale om en vennetjeneste, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitetscenter til Finans.dk.

Mens der er tale om en tidsbegrænset stilling, og Nationalbanen umiddelbart ikke er forpligtiget til at slå en sådan stilling op eksternt, ville det have været bedre, om det var gjort, vurderer professor Finn Østrup fra CBS:

- Det er uklogt, at stillingen ikke er slået op. Der er i sig selv ikke noget i vejen med, at hun er Lars Rohdes nabo, men hvis de havde slået stillingen op, som man gør i andre offentlige institutioner, havde ingen kunnet klandre dem efterfølgende.

Efter artiklen er nationalbankdirektør Lars Rohde selv gået ud med en kommentar til ansættelsen. Her fortæller han, at man ikke vil "slå stillinger op proforma".

- I det konkrete tilfælde blev stillingen ikke slået op, fordi Henriette Divert-Hendricks forinden havde arbejdet som ekstern konsulent for Nationalbanken, hendes kvalifikationer var derfor kendte, og hun var en oplagt kandidat. Nationalbanken er ikke omfattet af de regler om opslag, der gælder for staten, skriver Lars Rohde og tilføjer:

- Det har ikke indgået i overvejelserne om hendes ansættelse, at hun er min nabo.

/ritzau/