Nationalmuseet fejrer at tegneprojektet "Die Funde" fylder 25 år.

3 tegnere har i 25 år tegnet samtlige genstande af bronzefund fra den ældre bronzealder i Danmark.

Værket er et dansk-tysk samarbejde, der i 25 bind skal give et samlet overblik over den ældre bronzetids fund i Danmark og Nordtyskland, illustreret i tegninger.

Nationalmuseets tegnere har indtil videre skabt fem tykke bind med i alt cirka 6000 tegninger.

- Selvom  mange genstande ligner hinanden, bliver arbejdet aldrig trivielt. Det er som at være portrættegner, hvor hver genstand er et ansigt med sine helt egne træk, hvor den enkelte genstand er unik, fordi bronzestøberen har sat sit eget aftryk i hver enkelt genstand, der på den måde får sit eget væsen, siger tegner Thomas Hjejle Bredsdorff, der var med til at starte projektet, og siden 1999 har været fast tilknyttet "Die Funde".

Tegninger bruges også, fordi tegneren analyserer genstanden og kan vise langt flere væsentlige detaljer på en tegning, end det er muligt at vise på et enkelt fotografi. Især ved fragmentariske og stærkt forvitrede bronzegenstande viser tegninger sammenhængen meget bedre end fotografier. 

- Oldsagerne er så præcist tegnet, at tegningerne kan erstatte de originale genstande, som forskeren ellers ville have taget i hånden, og på den måde skåner vi de skrøbelige genstande for yderligere håndtering og slitage, forklarer overinspektør ved Nationalmuseet Poul Otto Nielsen. 

Det forventes dog, at der vil gå endnu 7-10 år før alle bronzefundene er tegnet og offentliggjort.

 

 

 

 

 

Dagens Gossip