Natligt drama i ukrainsk lufthavn er slut

Skrevet af admin

28/02/2014

Dagens topnyheder

Den største lufthavn på halvøen Krim i Ukraine fungerer fredag morgen igen normalt, efter der tidligere på natten var meldinger om, at en større gruppe bevæbnede mænd havde indtaget lufthavnen i regionens hovedstad, Simferopol.

Alt fungerer igen normalt, fortæller lufthavnens talsmand til radiostationen Echo i Moskva, skriver nyhedsbureauet al-Jazeera.

En journalist fra nyhedsbureauet AFP bekræfter, at adgangen til lufthavnen er åben og passagerer tjekker ind til deres afgange. Men en gruppe på godt 10 bevæbnede mænd kan fortsat ses opholde sig uden for lufthavnsområdet.

"De svarer ikke på spørgsmål om, hvor de kommer fra", lyder det fra AFP's medarbejder.

Flere internationale nyhedsbureauer rapporterede natten til fredag, at cirka 50 militærklædte og bevæbnede mænd omkring klokken to dansk tid ankom til lufthavnen og tog kontrol over området.

Lufthavnens talsmand Igor Stratilati fortæller, at de gennemsøgte lufthavnen ud fra en formodning om, at der i løbet af natten var blevet fløjet soldater ind fra den ukrainske hær.

Efter at have konstateret, at der ikke var nogen enheder fra hæren, undskyldte de bevæbnede mænd og trak sig tilbage, fortæller han ifølge al-Jazeera.

Repræsentanter for Ukraines nye midlertidige regering har angiveligt planlagt at rejse til Krim fredag med fly.

Aktionen i lufthavnen kom knap et døgn efter, at bevæbnede og uniformerede prorussiske aktivister tidligt torsdag morgen indtog den regionale regerings hovedkvarter. Også det lokale parlament blev besat.

Det prorussiske flertal på Krim har udtrykt ønske om at blive en del af Rusland, efter oppositionen i sidste uge afsatte Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.

Krim udgør den sidste store bastion i Ukraine for modstanden mod det nye styre.

/ritzau/