Nato-chef kalder til krisemøde efter "afskyelig terror"

Skrevet af admin

27/07/2015

Mest læste i dag

Nato indkalder efter ønske fra Tyrkiet alle 28 medlemmer til krisemøde på tirsdag i Bruxelles efter de seneste dages "afskyelige terrorangreb", oplyser Nato i en pressemeddelelse.

Mødet sker på baggrund af Tyrkiets ret til at indkalde til konsultationer i Nato i henhold til Atlantpagtens artikel fire.

Den uhyre sjældent benyttede paragraf giver mulighed for at indkalde til krisemøde, hvis et medlem føler sit territorium, sin politiske uafhængighed eller sin sikkerhed truet. Det indebærer kun konsultationer og giver ingen garanti for handling fra alliancens side.

Det er altså ikke det samme som artikel fem - den såkaldte musketered - som direkte åbner for, at Nato-landene kan gå i krig for at forsvare hinanden.

På baggrund af de seneste dages begivenheder i Tyrkiet, Syrien og Irak bad tyrkerne om mødet. De ønsker også at oplyse Nato om planerne for håndteringen af den alvorlige situation.

- Når Tyrkiet beder om et sådant møde, så synes jeg, at det er meget rigtigt og meget belejligt at mødes og tage fat i den uro og ustabilitet, vi oplever i Syrien og Irak tæt på grænsen til Nato i Tyrkiet, siger Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg til britiske BBC.

Tyrkiske fly angreb fredag aften og natten til lørdag i det nordlige Irak baser, der tilhører det kurdiske arbejderparti PKK. Siden fredag har tyrkiske fly også angrebet Islamisk Stat (IS) i Syrien.

En selvmordsbomber, der dræbte 32 mennesker i et kulturcenter i byen Suruc nær Tyrkiets grænse til Syrien, har efter lang tids tilbageholdenhed fået Tyrkiet til at skifte holdning og gå aktivt ind i kampen mod IS, også uden for landet.

Foruden luftangreb har de tyrkiske myndigheder også indledt en klapjagt på IS-medlemmer og sympatisører, og flere hundrede er blevet anholdt.

Endvidere har Tyrkiet åbnet for, at amerikanske fly og soldater kan benytte den tyrkiske Incirlik-base som udgangspunkt for luftangreb mod IS.

/ritzau/