Nato-chef vil fortsætte sanktioner mod Rusland

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger ifølge Reuters til en tysk opfordring om at lempe EU's sanktioner mod Rusland, at "sanktionerne må opretholdes, indtil Rusland ændrer adfærd".

- Det er min vurdering, at de økonomiske sanktioner ikke bør ophæves, før Rusland har ændret adfærd. Jeg mener, at der er bred enighed om dette i EU, siger Stoltenberg.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, blev søndag citeret for at opfordre EU til gradvist at udfase sanktionerne, hvis der sker mærkbar fremgang i fredsprocessen i Ukraine, og hvis Rusland opfylder sin del af Minsk-fredsplanen for Ukraine.

Steinmeier anklagede i weekenden Nato for "krigsophidselse" med en omfattende militærøvelse i Polen og Baltikum. I et interview, som søndag blev bragt i avisen Bild, siger han, at Vesten griber konflikten med Rusland forkert an.

- Det, som vi lige nu ikke skal gøre, er gennem sabelraslen og krigsophidselse at opflamme situationen yderligere. Den som tror, at vi med symbolske kampvognsparader på alliancens østgrænse kan skaffe mere sikkerhed, tager fejl, siger den socialdemokratiske udenrigsminister.

Han betegner det som "fatalt" at tro, at man kan opnå sine mål alene ved militær afskrækkelse.

Det militære beredskab kan ikke stå alene. Historien har lært os, at man også altid skal være villig til at søge dialog og samarbejde, påpeger Steinmeier.

I forbindelse med Nato-øvelsen i denne måned har forsvarsalliancen besluttet, at 1000 soldater fra de øvrige Nato-lande skal stationeres i hvert af landene Polen, Estland, Letland og Litauen.

Øvelsen har haft til formål at forsikre om Natos vilje til at forsvare Polen og de tre tidligere sovjetrepublikker mod russisk aggression.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip