Nato-chef vil indkalde til nyt dialogmøde med Rusland

Skrevet af admin

20/05/2016

Dagens topnyheder

Nato vil indkalde Rusland til et nyt dialogmøde, inden Nato i juli holder topmøde i Warszawa med militær opbygning i medlemslande tæt på Rusland på dagsordenen.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fredag før starten på andendagen af forsvarsalliancens udenrigsministermøde i Bruxelles.

Torsdag aften diskuterede ministrene forholdet til Rusland.

- Der var bred enighed om, at Nato skal indkalde til et nyt møde i Nato-Rusland-rådet før vores næste topmøde i juli, siger Jens Stoltenberg.

- Så vi vil begynde at kigge på mulighederne og de praktiske forhold omkring sådan et nyt møde i Nato-Rusland-rådet, siger han.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, reagerer umiddelbart køligt på meldingen fra Natos generalsekretær om et nyt Nato-Rusland-møde, uden at Rusland er blevet konsulteret om idéen først.

- Hvorfor i alverden siger han det? Hvis de vil diskutere det, så kan de gøre det med os i stedet for at springe direkte til mikrofonen, siger Lavrov ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Natos praktiske samarbejde med Rusland er stadig suspenderet som følge af Ruslands optræden over for Ukraine og den russiske annektering af Krim. Men Jens Stoltenberg siger, at Nato holder mulighederne for politisk dialog åbne.

- Vi er alle enige om, at i den nuværende situation har vi brug for en platform som Nato-Rusland-rådet for at stræbe efter gennemsigtighed, forudsigelighed og arbejde for at udvide mekanismer, der kan nedbringe risici og undgå farlige situationer, som kan spinne ud af kontrol, siger han.

- Vi har set nedskydningen af det russiske fly over Tyrkiet, og vi har set usikker opførsel af russiske fly i Østersøen. Det er den slags situationer, vi skal prøve at undgå.

Møderne mellem Nato og Rusland har været sat på pause i to år siden den russiske annektering af Krim, indtil der i sidste måned blev holdt et ambassadørmøde, der ikke overraskende viste store uenigheder mellem parterne.

Især Tyskland og Frankrig har presset på for at få endnu et møde med Rusland før Nato-topmødet 8. og 9. juli, og den plan støtter udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Det skal være før Nato-topmødet, så vi kan få klarlagt over for Rusland, hvad det er, vi kommer med, og at det ikke er noget, der er aggressivt, siger Kristian Jensen.

Jens Stoltenberg siger, at Natos tilgang til Rusland bygger på et stærkt og afskrækkende forsvar kombineret med politisk dialog.

/ritzau/