Nato inviterer Montenegro inden for som 29. medlem

Natos udenrigsministre har onsdag på et møde i Bruxelles inviteret Montenegro til at blive det 29. medlem af militæralliancen.

Optagelsesforhandlingerne, der bliver indledt trods hårdnakkede russiske protester, ventes at vare et års tid.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, kalder invitationen til Montenegro for "begyndelsen på en smuk alliance".

- Natos åben dør-politik har hjulpet med at sprede sikkerhed, stabilitet og de demokratiske værdier, som alliancen står for, siger Jens Stoltenberg efter beslutningen på udenrigsministermødet.

Montenegros vicepremierminister og udenrigsminister, Igor Luksic, siger, at hans land er "stolt over, hvad vi har opnået".

- Det er et stort øjeblik for vores land. Og jeg er sikker på, at det også er et vigtigt øjeblik for alliancen, siger Igor Luksic.

- Vi er fuldt klar over, at invitationen ikke er slutningen på processen, men begyndelsen på en ny, siger han.

En talskvinde for det russiske udenrigsministerium sagde i sidste uge, at den nye Nato-udvidelse sender en "stærk konfrontatorisk besked".

- Det har potentiale til at komplicere det allerede vanskelige forhold mellem Rusland og Nato yderligere, sagde talskvinden, Maria Zakharova, ifølge Reuters.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) glædede sig tirsdag over den nye udvidelse, der er på vej trods den russiske modstand.

- Jeg ved godt, at Rusland ikke bryder sig om, at Nato er en succesfuld alliance, som andre lande gerne vil være en del af. Men det er ikke op til Rusland at beslutte, om et land kan være medlem af Nato eller ej, sagde Kristian Jensen under Nato-mødet tirsdag.

Nato har ikke lukket nye lande ind i militæralliancen siden 2009, hvor Albanien og Kroatien blev optaget.

Yderligere tre lande - Georgien, Bosnien-Hercegovina og Makedonien - ønsker også at blive medlemmer af Nato, men det har stadig lange udsigter, inden de måtte blive inviteret med, vurderer Kristian Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip