Nato kalder Ruslands ambassadør til møde

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har mandag aften inviteret den russiske Nato-ambassadør til møde på onsdag med ambassadører for alle 28 Nato-lande.

- På basis af procedurerne for Nato-Rusland Rådet og på anmodning fra flere allierede har generalsekretæren i eftermiddag kontaktet den russiske Nato-ambassadør, Alexander Grusjko, og foreslået et ekstraordinært møde onsdag eftermiddag i Nato-Rusland Rådet om situationen i Ukraine.

- Ambassadør Grusjko har lovet at overveje forslaget og vende tilbage til generalsekretæren i morgen, siger Nato-talskvinde Oana Lungescu i en udtalelse til pressen.

Ambassadørerne for de 28 Nato-lande var søndag samlet til ekstraordinært møde for at diskutere situationen i Ukraine.

Mandag eftermiddag blev det besluttet, at de skal mødes igen tirsdag formiddag - denne gang på anmodning fra Nato-medlemmet Polen, der har bedt om konsultationer i henhold til Atlantpagtens artikel fire.

Mens Natos artikel fem - den såkaldte musketered om gensidig forpligtelse til at forsvare hinanden - kun har været anvendt en enkelt gang, nemlig efter terrorangrebene i USA 11. september 2001, har artikel fire kun været brugt to gange.

Artikel fire giver ingen garanti for handling og er kun et løfte om "konsultationer" i Nato-kredsen.

Søndagens mere end otte timer lange Nato-møde endte med en skarp fordømmelse af de russiske aktioner i Ukraine og en opfordring til Rusland om straks at trække sine soldater tilbage til deres baser.

- Vi fordømmer den russiske militære optrapning på Krim. Vi udtrykker vores alvorlige bekymring for så vidt angår det russiske parlaments autorisation af anvendelsen af Den Russiske Føderations væbnede styrker på ukrainsk territorium.

- Russiske styrkers aktion er i strid med folkeretten. Rusland må respektere sine forpligtelser under FN-Charteret og principperne under Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, som danner basis for fred og stabilitet i Europa, hed det i en erklæring fra mødet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip