Nato-landene bliver med 12.000 soldater i Afghanistan

Nato-landene vil beholde 12.000 soldater i Afghanistan i 2016 og dropper dermed tidligere planer om at skære ned på militæralliancens tilstedeværelse i det krigshærgede land.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, tirsdag under militæralliancens udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Vi er i Afghanistan for at forhindre, at det igen bliver et tilholdssted for internationale terrorister, siger Jens Stoltenberg.

Allerede i sidste måned meddelte den amerikanske præsident, Barack Obama, at USA forlænger sin nuværende mission i Afghanistan, og det fik hurtigt flere Nato-lande til at følge trop.

Obama havde ellers håbet at trække langt de fleste amerikanske soldater ud af Afghanistan, inden hans anden og sidste præsidentperiode slutter i januar 2017.

Jens Stoltenberg siger, at Nato-soldaterne skal fortsætte med at træne, rådgive og hjælpe de afghanske sikkerhedsstyrker.

- Det vil ikke være en kampmission. Det er en mission, hvor vi støtter afghanerne, fordi de nu er ansvarlige for sikkerheden i deres eget land, siger Stoltenberg.

Nato-landene vil også arbejde på at sikre international finansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker frem til 2020. Foreløbig er pengene sikret indtil udgangen af 2017.

Danmark bidrager i øjeblikket med op mod 160 mand til Natos træningsmission og 100 millioner kroner om året til de afghanske sikkerhedsstyrker frem til udgangen af 2017.

Amerikanske soldater har været i Afghanistan siden terrorangrebet på USA i 2001. Danmark havde kamptropper i Afghanistan fra 2002 til 2014.

I 2003 overtog Nato kampmissionen i Afghanistan, og den varede indtil udgangen af 2014, hvor afghanerne selv overtog ansvaret for sikkerheden i deres land.

Nato har tidligere opstillet det mål, at afghanerne allersenest også skal være i stand til at betale for deres egne sikkerhedsstyrker i 2024.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip