Nato-landene bliver med 12.000 soldater i Afghanistan

Nato-landene vil beholde 12.000 soldater i Afghanistan i 2016 og dropper dermed tidligere planer om at skære ned på militæralliancens tilstedeværelse i det krigshærgede land.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, tirsdag under militæralliancens udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Vi er i Afghanistan for at forhindre, at det igen bliver et tilholdssted for internationale terrorister, siger Jens Stoltenberg.

Allerede i sidste måned meddelte den amerikanske præsident, Barack Obama, at USA forlænger sin nuværende mission i Afghanistan, og det fik hurtigt flere Nato-lande til at følge trop.

Obama havde ellers håbet at trække langt de fleste amerikanske soldater ud af Afghanistan, inden hans anden og sidste præsidentperiode slutter i januar 2017.

Jens Stoltenberg siger, at Nato-soldaterne skal fortsætte med at træne, rådgive og hjælpe de afghanske sikkerhedsstyrker.

- Det vil ikke være en kampmission. Det er en mission, hvor vi støtter afghanerne, fordi de nu er ansvarlige for sikkerheden i deres eget land, siger Stoltenberg.

Nato-landene vil også arbejde på at sikre international finansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker frem til 2020. Foreløbig er pengene sikret indtil udgangen af 2017.

Danmark bidrager i øjeblikket med op mod 160 mand til Natos træningsmission og 100 millioner kroner om året til de afghanske sikkerhedsstyrker frem til udgangen af 2017.

Amerikanske soldater har været i Afghanistan siden terrorangrebet på USA i 2001. Danmark havde kamptropper i Afghanistan fra 2002 til 2014.

I 2003 overtog Nato kampmissionen i Afghanistan, og den varede indtil udgangen af 2014, hvor afghanerne selv overtog ansvaret for sikkerheden i deres land.

Nato har tidligere opstillet det mål, at afghanerne allersenest også skal være i stand til at betale for deres egne sikkerhedsstyrker i 2024.

/ritzau/

Dagens Gossip