Nato opfordrer til dialog i Ukraine

Udenrigsministre fra de 28 Nato-lande er på et møde i Bruxelles blevet enige om en fælles erklæring, der fordømmer politiets voldsomme håndtering af demonstrationer i Ukraines hovedstad, Kijev.

- Vi fordømmer den overdrevne magtanvendelse over for fredelige demonstranter. Vi opfordrer alle parter til at undgå provokationer og vold, læser Nato-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, højt fra erklæringen på et pressemøde.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, skærper i sin egen tale tonen yderligere end i fælleserklæringen. Han henviser på et pressemøde til "situationen, som hele verden følger".

- Vi opfordrer den ukrainske regering til at lytte til befolkningen, der ønsker at leve i frihed, sikkerhed og velstand. Vold har ingen plads i et moderne, europæisk land, siger han.

Den anspændte situation i Ukraine, hvor tusindvis af demonstranter er på gaderne i protest over en kuldsejlet handelsaftale med EU, er formelt ikke på dagsordenen på ministermødet i Nato.

Demonstranterne protesterer over den Ukrainske regerings beslutning om ikke at underskrive handelsaftalen i fredags på et EU-topmøde i Vilnius i Litauen.

Politiets voldsomme håndtering af demonstranterne har dog betydet, at Ukraine har stjålet en del af opmærksomheden på Nato-mødet.

- Vi opfordrer Ukraines regering til at opretholde presse-, forsamlings- og ytringsfriheden, og vi opfordrer oppositionen til at indgå i en dialog om en reformproces, lyder det i ministrenes erklæring.

Ukraine er ikke Nato-medlem. Den tidligere sovjetrepublik er dog en af de store bidragydere til flere Nato-aktioner.

- Ukraine er fortsat en vigtig partner for Nato, og alliancen sætter stor pris på Ukraines bidrag til den internationale sikkerhed, hedder det i erklæringen, hvori der også står:

- Vores partnerskab fortsætter på grundlag af demokrati, menneskerettigheder og retssikkerhed. Nato forbliver engageret i at støtte reformprocessen i Ukraine.

Ifølge John Kerry ligger det ikke i kortene, at Nato kommer til at blande sig i situationen Ukraine.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip