Nato opruster i ordkrigen med Rusland

Skrevet af admin

04/02/2015

Dagens topnyheder

Allerede inden forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og hans 27 Nato-kolleger torsdag på et møde i Bruxelles godkender en omfattende omlægning af Natos fysiske tilstedeværelse i Europa, er den vestlige forsvarsalliance klar til at besvare et ventet verbalt bombardement fra Rusland.

Flere kilder i Nato siger på forhånd, at Rusland uden tvivl vil kalde det en optrapning og aggression, når Nato-lande går i gang med at bygge et nyt "brandkorps", der skal berolige og i yderste fald kunne forsvare Nato-lande i det østlige og sydlige Europa.

Men det handler ikke om, at Nato trapper op mod Rusland, siger talskvinde Oana Lungescu.

- Overhovedet ikke. Vi ser en optrapning i Ukraine. Det er tydeligt. Men det er på ingen måde Nato, der trapper op, siger hun og forsikrer om, at alle Natos nye tiltag er defensive, velproportionerede og helt i tråd med alle internationale aftaler.

- Vi handler som svar på et ændret sikkerhedsmiljø både øst og syd for alliancen. Det er helt normalt for en kollektiv forsvarsalliance som Nato at sikre, at man gør alt, hvad man kan, for at beskytte og forsvare sine allierede. Det er vores job, siger talskvinden.

Vicegeneralsekretær Jams Appathurai afviser på det bestemteste Ruslands anklager om, at Nato destabiliserer Europa, blandt andet ved at have "fremmedlegionærer" i det østlige Ukraine.

- Det er det rene vås at sige, at ukrainske styrker på nogen som helst måde bliver organiseret af Nato, udrustet af Nato, ansporet af Nato. De påstande gavner ikke nogen, siger Appathurai.

- Det er russiske styrker, der er ulovligt på ukrainsk jord. Det er Rusland, der sender tunge våben og soldater i stort tal for at kæmpe sammen med separatisterne, siger Appathurai.

Mens Nato mener at være helt åben om, hvad forsvarsalliancen foretager sig, beskylder en højtstående Nato-embedsmand russerne for at føre en politik baseret på "vildledning og flertydighed".

- De russiske myndigheder virker fast besluttede på at fortsætte destabiliseringen af Ukraine, så længe den politiske løsning i Ukraine ikke tilfredsstiller Moskva, siger embedsmanden, der ønsker at være anonym.

Det er det, der i Natos optik har ændret hele den sikkerhedspolitiske situation i Europa.

- Pendulet svinger tilbage. Vi er nødt til at genvinde evnen til at planlægge, træne og - om nødvendigt - forsvare os ved Europas ydergrænser.

- Hidtil har vi skullet være klar til at sende soldater på mission uden for Europa. Nu skal vi også kunne det indenfor, siger embedsmanden.

/ritzau/