Nato siger nej tak til EU-kopi af militært hovedkvarter

Hvis man mellem linjerne i EU's netop lancerede forsvarsstrategi skulle mene at læse, at EU ønsker et militært hovedkvarter, så er det ikke et ønske, der deles af Nato.

Slet ikke.

Forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger efter et møde med EU's 28 stats- og regeringschefer tirsdag i Bruxelles, at han ikke vil have kopier af Natos institutioner.

- Jeg byder alle initiativer til at øge investeringer i forsvaret velkommen. Men sagen er, at vi skal undgå duplikeringer. Nato har kommandocentre, som er blevet efterprøvet over årtier. Vi skal undgå, at EU kopierer, hvad Nato allerede gør, siger Stoltenberg.

Han tilføjer, at EU's rolle i samarbejdet bør være at byde ind med ekstra og ikke allerede eksisterende værdi.

Generalsekretæren deltog på EU-topmødet i Bruxelles, da EU-lederne drøftede et tættere forsvarssamarbejde i forbindelse med fremlæggelsen af en ny global strategi.

En folkeafstemning i sidste uge i Storbritannien, hvor briterne stemte for udmeldelse af EU, ændrer ikke på den ambition. Tværtimod, lyder det fra Stoltenberg.

- Forholdet var vigtigt før. Men det er kun blevet endnu mere vigtigt, siger nordmanden om EU.

Et stærkt EU er vigtigt for os alle - også for Nato, siger Stoltenberg.

- Derfor byder jeg den globale strategi, som blev præsenteret i dag, velkommen. Denne strategi sætter fokus på et stærkt EU og samarbejdet med Nato. Det er uændret efter afstemningen i Storbritannien, siger generalsekretæren.

Stoltenberg understreger også, at Storbritannien er en meget vigtig og stærk allieret.

Briterne har, og har længe haft, en rolle som duks, der lever op til USA's ønske om, at alle Nato-medlemmer bruger mindst to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret.

- Storbritannien er det land i Europa, som bruger flest penge på forsvaret. De står for en fjerdedel af de samlede forsvarsinvesteringer i Europa, siger Stoltenberg.

Det betyder ifølge generalsekretæren ikke noget for relationen mellem Nato og EU, om unionen omfatter 27 eller 28 lande.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip