Nato: Ukraine-udvikling påvirker sikkerheden i området

Efter et fire timers langt møde om Ukraine blandt Nato-ambassadørerne oplyser generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, at Nato-landene står samlet og vil optrappe vurderingen af krisens betydning for landenes sikkerhed.

- Alliancen står sammen i stærk solidaritet i denne dybe krise, siger han.

Det var Polen, som indkaldte til mødet med henvisning til artikel fire i Atlantpagten, som giver alle Nato-lande mulighed for at bede om konsultationer med de øvrige allierede, hvis landet føler sig truet.

- På trods af gentagne opfordringer fra det internationale samfund, bliver Rusland ved med at overskride Ukraines suverænitet og territorielle integritet og bliver ved med at overskride dets internationale forpligtelser.

- Denne udvikling har seriøs indvirkning på sikkerheden og stabiliteten i det euroatlantiske område, siger han.

Fogh siger, at Nato nu vil optrappe sin vurdering af krisens indvirkning på de allieredes sikkerhed i tæt koordination og konsultation med hinanden.

En embedsmand i Nato kunne efter mødet kun uddybe, at denne vurdering både indeholder politiske og militære elementer.

- Vi bliver ved med at støtte alle konstruktive indsatser for en fredelig løsning på krisen i henhold til gældende lov, siger Fogh endvidere.

For kun to dage siden mødtes de selv samme ambassadører til et over otte timers langt møde, hvor de blev enige om en skarp fordømmelse af de russiske aktioner i Ukraine og opfordrede Rusland til at trække sine tropper tilbage til deres baser øjeblikkeligt.

Onsdag skal der være møde mellem Nato og Ruslands ambassadør og et andet møde mellem EU og Nato på ambassadørniveau.

Kun tre gange før mødet tirsdag er artikel fire blevet taget i brug - alle gange af Tyrkiet og sidst i 2012 i forbindelse med konflikten i Syrien.

Traktatens fjerde artikel leder ikke automatisk til artikel fem - den såkaldte musketered - der siger, at et angreb på ét medlem af forsvarsalliancen er at betragte som et angreb på alle.

/ritzau/

Dagens Gossip