Nato vil udvide igen og inviterer Montenegro inden for

Montenegro, der blev bombet af Nato-landene under Kosovo-krigen for 16 år siden, er nu på vej til at blive inviteret inden for i den selvsamme militæralliance.

Invitationen til at starte optagelsesforhandlinger, der ventes at vare mellem ét og to år, ventes onsdag at blive vedtaget på Natos udenrigsministermøde i Bruxelles, og det lille eksjugoslaviske land vil dermed have kurs mod at blive medlemsland nummer 29.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) glæder sig over den nye udvidelse, der er på vej, og over, at Natos dør stadig står åben, selv om Rusland er lodret imod den fortsatte udvidelsesproces.

- Jeg ved godt, at Rusland ikke bryder sig om, at Nato er en succesfuld alliance, som andre lande gerne vil være en del af. Men det er ikke op til Rusland at beslutte, om et land kan være medlem af Nato eller ej, siger Kristian Jensen.

Han siger, at det er alle landes "selvstændige ret at beslutte deres alliancepartnere og deres vej ud i verden".

Montenegro har kun 650.000 indbyggere, heraf 2000 soldater, og det er blot halvt så stort som Jylland, men det gør ikke den russiske vrede over den kommende Nato-udvidelse mindre.

En talskvinde for det russiske udenrigsministerium sagde i sidste uge, at den nye Nato-udvidelse sender en "stærk konfrontatorisk besked".

- Det har potentiale til at komplicere det allerede vanskelige forhold mellem Rusland og Nato yderligere, sagde talskvinden, Maria Zakharova, ifølge Reuters.

Nato har ikke lukket nye lande ind i militæralliancen siden 2009, hvor Albanien og Kroatien blev optaget.

Yderligere tre lande - Georgien, Bosnien-Hercegovina og Makedonien - ønsker også at blive medlemmer af Nato, men det har stadig lange udsigter, vurderer udenrigsministeren.

- Der er ingen af dem, der umiddelbart ser ud til at være på målstregen til at komme nærmere, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip