Natos missilskjold får hård medfart af Putin

Rusland vil justere på sine forsvarsudgifter, sådan at truslen fra det amerikanske missilskjold kan neutraliseres.

Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Nu da disse anti-missil-elementer er installeret, tvinges vi til at overveje, hvordan truslen der opstår i forhold til Ruslands sikkerhed, kan afsluttes, lyder det ifølge det franske nyhedsbureau AFP fra præsidenten.

Hans udtalelser kommer dagen efter, at den rumænske del af missilskjoldet blev taget i brug.

- Den seneste udvikling antyder, at situationen ikke ændrer sig til det bedre, siger Putin ifølge det russiske nyhedsbureau Tass ved et møde med officerer.

- Uheldigvis forværres den, når vi tager udstationeringen af radarstationen i Rumænien som et element i USA's missilforsvarssystem i betragtning.

Han advarer ifølge Reuters også om, at missilskjoldet destabiliserer den internationale sikkerhed.

Skjoldet på basen i Rumænien blev taget i brug med fuld musik på den afsidesliggende Deveselu-militærbase, hvor højtstående officerer fra USA og andre Nato-lande erklærede, at nu er det i drift.

Basen er et led i det system, der skal advare Nato mod angribende missiler og skyde dem ned. På basen skal der placeres missiler.

I systemet skal blandt andet også indgå en base i Polen og Tyrkiet, ligesom skibe er med i systemet.

Rusland har mange gange kritiseret missilskjoldet, mens Nato, herunder USA, har erklæret, at skjoldet ikke er beregnet som et forsvar mod Rusland.

Derimod er det et forsvar mod eventuelt langtrækkende missiler, der affyres fra aggressive lande. Iran er nævnt som et eksempel.

- Lad os huske, at for blot nogle få år siden sagde alle vore modstandere med én stemme, at vore partnere i Vesten, i Europa, i USA havde brug for missilforsvarssystemet for at afværge missiler og atomtrusler fra Iran.

- Hvor er denne atomtrussel fra Iran nu? Den er væk. Men dannelsen af missilforsvarssystemet fortsætter, siger Putin.

Vesten og også Rusland har for nylig indgået en aftale med Iran om at bringe det iranske atomprogram under international kontrol.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip