Natos udrykningsstyrke får en ny spydspids

Skrevet af admin

05/09/2014

Mest læste i dag

Nato har på sit topmøde i Wales besluttet at oprette en ny, hurtig udrykningsstyrke, der kan rykke ud "med meget kort varsel", siger Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

Den nye styrke bliver en del af den allerede eksisterende Nato udrykningsstyrke, NRF. Men med den forskel, at den såkaldte "spydspids" vil kunne rykke meget hurtigere ud.

- Spydspidsen kan udsendes hvor som helst i verden som led i det kollektive forsvar eller til krisehåndtering. Det er en styrke i et meget højt beredskab, som vil være i stand til at rykke ud med meget kort varsel, siger Fogh på et pressemøde i Newport i Wales.

Den nye, hurtige udrykningsstyrke er led i en ny beredskabsplan, der er lavet som reaktion på den aktuelle konflikt og Ruslands engagement i Ukraine.

- Beredskabsplanen sender et meget, meget klart budskab til Rusland. Vi er fast indstillet på at tage alle nødvendige skridt for at yde effektiv beskyttelse og forsvar af vores allierede.

- I lyset af den aktuelle sikkerhedssituation finder jeg det passende, at man som følge af beredskabsplanen vil se en mere synlig Nato-tilstedeværelse mod øst. Det sender et meget klart budskab til Moskva, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Det er et klart budskab om, at Nato beskytter alle allierede hele tiden. Det sender et klart budskab til enhver mulig aggressor: Hvis du så meget som tænker på at angribe én allieret, så vil du stå overfor hele alliancen, siger Fogh videre.

Andre elementer i beredskabsplanen går ud på, at en række baser i den østlige del af Natos område skal opgraderes, så de også med meget kort varsel bliver i stand til at modtage tropper og udstyr, hvis der bliver brug for at optrappe den militære tilstedeværelse.

Det skal blandt andet ske, ved at man holder flere øvelser, opgraderer infrastrukturen på udvalgte baser og forhåndsudsender militært udstyr, så det er klar til brug.

- Vi skal have styr på alle de militære detaljer om spydspidsen efter topmødet. Men arbejdet er allerede i gang, og det er vigtigt, at vi kommer i gang med det samme.

- Det må også vise sig, præcis hvor de nye modtagefaciliteter skal ligge. Men jeg har foreløbig noteret mig, at de baltiske lande, Polen og Rumænien er klar til at beværte dem, siger Fogh.

/ritzau/