Natteravnene oplever sjældent seksuel chikane i nattelivet

Skrevet af admin

29/01/2016

Dagens topnyheder

Gramseri, seksuelle ytringer eller andre former for seksuel chikane er ikke et problem, som Natteravnene oplever ofte.

Det skriver Politiken Research, som har gennemført en rundspørge blandt de 4000 frivillige i gule jakker, som arbejder på at skabe tryghed for unge i nattelivet.

Godt 500 har svaret tilbage, og 68 procent af dem oplever "slet ikke", at seksuel chikane udgør et problem i det område, som de dækker.

I undersøgelsen, som ikke er repræsentativ, men kan bruges til at give et billede af holdningen blandt Natteravnene, svarer 27 procent, at de oplever seksuel chikane i mindre grad, skriver Politiken.

Natteravnene er også blevet spurgt om, hvorvidt personer med ikkevestlig baggrund er overrepræsenterede som udøvere af seksuel chikane i deres områder.

Det svarer 61 procent nej til, mens 11 procent mener, at det er de i et vist omfang. Resten svarer, at den problemstilling har de ikke nogen relevant viden om.

Diskussionen om seksuel chikane eksploderede efter migranters masseovergreb i Köln nytårsaften. Efterfølgende satte beretninger fra danske kvinders oplevelser i nattelivet i Thisted, Sønderborg og Haderslev brand i den danske debat.

Det fik justitsminister Søren Pind (V) til at bede landets politikredse om at undersøge, om der er et generelt problem.

Ifølge Leif Christiansen, der er leder af Natteravnenes landssekretariat, har foreningen hidtil afvist at deltage i diskussionen, indtil man havde konkrete tilbagemeldinger fra Natteravne i de godt 150 danske byer med aktive medlemmer.

- Vi har hidtil ikke fået indberetninger om seksuel chikane. Heller ikke efter mediernes omtale af fænomenet. Derfor kan medlemmerne jo godt have oplevet det, siger han til Politiken.

Der findes ingen samlet opgørelse over seksuelle krænkelser i Danmark ud over anmeldte voldtægter. Det er et problem, mener Bjarke Oxlund, lektor i antropologi og bestyrelsesleder i Sex & Samfund.

- En undersøgelse kan sætte proportion på en diskussion, som ellers nemt bliver for følelsesladet.

- Vi har stået med en debat, hvor der bliver talt en virkelighed frem om, at Danmark er et ligestillingsparadis, men før vi får lagt de etniske mænd for had, så ville det være rart at have danske kvinders svar på, hvad de egentlig oplever i deres hverdag, siger han til Politiken.

/ritzau/