Naturen har fået sin egen pengetank

Skrevet af admin

19/12/2014

Mest læste i dag

Den danske natur har fået sin egen pengetank. Startkapitalen er 875 millioner kroner, og inden for de nærmeste år vil fonden - der bliver privat erhvervsdrivende - råde over en milliard.

Det oplyser Miljøministeriet, der kalder initiativet for en "historisk nyskabelse inden for den danske naturforvaltning". Det er et bredt flertal i Folketinget, der fredag sikrede loven, som giver naturen en håndsrækning.

Den Danske Naturfond stiftes af staten, Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond i et helt nyt offentligt-privat samarbejde, og parterne har doneret startkapitalen.

Direktør for det Dansk-Kinesiske Universitetscenter i Beijing (SDC) og tidligere rektor for Aarhus Universitet, Lauritz Holm-Nielsen, er udpeget som bestyrelsesformand.

- Når man flyver over Danmark, er det tydeligt at se, at det er et produktivt, tæt befolket og struktureret land. Fondens formål er at sikre biodiversiteten, og at dyr og planter har gode vilkår i naturen, siger Lauritz Holm-Nielsen til Ritzau.

Den nyudnævnte formand understreger, at det helst skal være i balance, at der skal være plads til det hele: Et produktivt landbrug, danskernes fritidsliv samtidig med, at vores mange vilde dyr og planter sikres ordentlige vilkår at trives under.

- Den danske natur trænger til en ekstra indsats, og det er vigtigt, at vi styrker naturarven også i forhold til kommende generationer.

- Jeg ved, at der vil være store forventninger til Den Danske Naturfond, og jeg glæder mig meget til udfordringerne, siger Lauritz Holm-Nielsen.

Og det er miljøminister Kirsten Brosbøl (S) glad for. Hun siger i en pressemeddelelse, at med Lauritz Holm-Nielsen får fonden en formand, der har stor ledelsesmæssige erfaring fra en række topposter i både Danmark og udlandet.

- Med en stor naturvidenskabelig indsigt kan Lauritz Holm-Nielsen sætte den nødvendige retning for fonden og sikre, at den hurtigt kan markere sig som en ny og vigtig aktør på naturområdet, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

/ritzau/