Naturfredere: Statsskovene tilhører alle danskere

Skrevet af admin

26/03/2016

Dagens topnyheder

En løbetur i skoven eller en gåtur med hunden. Danskerne har stor glæde af de offentlige skove, og borgerne skal fortsat have fri adgang til dem.

Derfor bør statsskove ikke sælges til private købere, sådan som Liberal Alliance foreslår, mener Danmarks Naturfredningsforening.

- Skovene tilhører os alle og giver os nogle værdier, som man ikke automatisk kan få, når de bliver private. Det er blandt andet, at man har adgang til dem på alle tider af døgnet, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Forud for politiske forhandlinger om den såkaldte naturpakke kommer Liberal Alliance i lørdagens udgave af Berlingske med forslaget om at sælge dele af de danske statsskove.

På den måde kan man være med til at skaffe flere penge til initiativer i naturpakken end de 89 millioner kroner, der som udgangspunkt er afsat, mener partiet.

Men Danmarks Naturfredningsforening fastholder, at det er en dårlig idé at afstå statslige skovarealer.

- Jeg mener simpelthen, at det er en meget kortsigtet løsning. Det har også været på bordet tidligere, hvor det heldigvis ikke fandt flertal i Folketinget, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Især de bynære skove er noget, vi alle sammen har rigtig meget glæde af, siger hun.

Man må ikke gå, hvor man har vil, i private skove. I statens skove er der derimod fri adgang på alle tider af døgnet, påpeger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil i Berlingske ikke kommentere udspillet fra LA med henvisning til de forestående forhandlinger om naturpakken.

Men Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, er ikke afvisende.

- Det er, som jeg også tidligere har sagt, en god idé at få undersøgt mulighederne for at sætte skub på yderligere salg af statsskove, siger han til avisen.

Danmark har godt 6000 kvadratkilometer skov, hvilket svarer til 14 procent af landets samlede areal. Cirka 18 procent er ejet af staten, 70 procent er ejet af private, mens resten tilhører andre offentlige myndigheder som kommuner, regioner og Folkekirken.

/ritzau/