Naturstyrelse: Universiteter må samarbejde om ulve

Skrevet af admin

19/02/2016

Dagens topnyheder

Naturstyrelsen efterlyser mere samarbejde mellem landets universiteter efter nyheden om, at der ifølge københavnske forskere er langt færre ulve i Danmark end hævdet af forskere ved Aarhus Universitet.

Det siger lederen af Naturstyrelsens såkaldte taskforce om ulve, Annette Samuelsen.

- Vi er som myndighed afhængige af, at vi kan stole på det, vi får fra forskerne. Vi har jo ingen jordisk chance for selv at kunne vurdere sådanne tal, så for os ville det være at foretrække, hvis danske universiteter arbejdede sammen om disse ting, siger hun.

Sidste sommer meddelte Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet, at man siden opdagelsen af den første ulv i 2012 har fundet sikre dna-spor i afføring af mindst 40 forskellige ulve i Danmark.

For nylig har DCE så selv nedjusteret tallet til mellem 20 og 23 ulve - men nu kommer forskere fra Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet med helt nye dna-analyser, som tyder på allerhøjst en håndfuld ulve i Danmark.

- Jeg tror, alle har lært af det her, at når det gælder ulveanalyser, er det nok en god idé, at resultater bliver verificeret af andre. Men uanset om der er 40, 20 eller færre ulve i Danmark, ændrer det ikke ved den forvaltningsplan, vi har for ulven, siger Annette Samuelsen.

Planen giver mulighed for at betale kompensation til fåreholdere, der mister dyr efter ulveangreb. Den mulighed er forvaltet lempeligt, så styrelsen har givet kompensation, selv om der flere gange har været tvivl om, hvorvidt fårene er dræbt af ulv eller hund.

Viceinstitutleder Flemming Skov fra DCE, hvis afdeling har stået for de høje tal, som nu kritiseres af forskerne i København, er ked af, at man i 2015 gik ud med forkerte data.

- Det var for tidligt, og det beklager jeg. Men det kan godt være, at andre laboratorier har svært ved at finde tilstrækkeligt dna i prøver, hvis de ikke bruger samme metode som os.

- Offentligheden har ikke godt af, at vi er uenige om det her. Jeg vil meget gerne have et møde med Statens Naturhistoriske Museum i København, så vi kan snakke metoderne igennem, siger Flemming Skov.

/ritzau/