Naturtro jordskælv rammer sønderjysk øvelsesterræn

Skrevet af admin

30/01/2016

Dagens topnyheder

Først var det en cyklon, så en tsunami og i år er det så et jordskælv, der har ramt Sønderjylland.

Landsdelen har for tredje gang lagt jord til en storstilet katastrofeøvelse, hvor 120 specialister fra Italien, Estland, Østrig og Tyskland deltager.

- Vi har en helt unikt øvelsesområde, når vi sammenligner med vores søsterskoler i det øvrige Europa, blandt andet et sammenhængende byområde, hvor vi har mulighed for at sætte scenen, siger Martin Thomsen, der er chef for Beredskabsstyrelsens tekniske skole i Tinglev.

Og scenen for den tre dage lange øvelser er ganske barsk: Et jordskælv har afskåret op mod en halv million mennesker fra omverdenen og ødelagt veje, elforsyning og telefonforbindelser. 20.000 personer står uden adgang til mad og drikkevand.

- Mandskabet skal arbejde med at finde overlevende i murbrokker, behandle tilskadekomne og sørge for, at folk kan overleve, selv når de allermest basale samfundsstrukturer er sat ud af spillet, forklarer Martin Thomsen.

Ud over 120 redningsspecialister deltager adskillige redningshunde og 50 mennesker, der agerer ofre for jordskælvet.

Og Beredskabsstyrelsen lægger vægt på at gøre det så realistisk som muligt.

- Vores øvelsesområde adskiller sig fra andre ved, at det ikke bare er en tilfældig bunke murbrokker, der er væltet ud i gaderne. I stedet står man i bygader og ser bygninger, der er delvist styrtet sammen, nogle er helt kollapset, andre er der ild i. Der ligger biler i ruindyngerne, og møbler, køleskab og cykler fra væltede huse ligger i gaderne, siger Martin Thomsen.

Øvelsen, der slutter søndag, er forløbet efter planen, omend man havde satset på køligere og mindre blæsende vejr.

- Vi har haft en del regn og blæst, og det har givet udfordringer i forbindelse med en teltlejr, der skulle sættes op, herunder et hospital opbygget af telte, siger Martin Thomsen.

/ritzau/