Nazi-bunkere fjernes fra landets kyster

Badegæsterne ved Vesterhavet kan allerede til næste sommer glæde sig over mere sikre badeforhold.

Nedbrydningen af den første af godt 100 gamle og forvitrede nazibunkere langs den vestjyske strandkant begynder ved Thyborøn 29. juli i år og ventes at vare et par dage.

Derefter går maskinerne resten af året løs på de øvrige bunkere, som med rustne metalpigge anses for mest farlige for badegæsterne. Bunkerne fordeler sig på fire vestkystkommuner.

Det er Thisted, Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Lemvig kommuner, som huser langt de fleste bunkere.

Dermed er årelange diskussioner overstået mellem stat og kommuner om, hvem der skal rydde op i de gamle betonbunkere i strandkanten langs den jyske vestkyst.

Kystdirektoratet har sammen med Naturstyrelsen og de fire vestkystkommuner bevilget cirka 12 millioner kroner til arbejdet. Heraf svarer de berørte kystkommuners bidrag til 20.000 kroner for hver bunker, der er placeret i den enkelte kommune. En plan, som kommunerne har godkendt.

Kommunerne har længe presset på for at komme af med de værste af bunkerne, hvor rustne og skarpe metalpigge stritter ud i brændingen.

Risikoen for, at badegæster skal komme til skade og dermed også plette Vestkystens renommé som strandstærk turistmagnet, fik til sidst Folketinget og lokalpolitikere til at enes.

- Det er vigtigt, at alle kan føle sig trygge, når de færdes og benytter sig af vores kyster. Jeg er meget tilfreds med, at staten og kommunerne nu står sammen om et fælles initiativ, siger transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

Kystdirektoratet fjernede tilbage i 2003 som forsøg en mindre bunker på Harboøre Tange. Det skete med en hammer monteret på en hydraulisk gravemaskine, og det tog tre arbejdsdage.

Kystdirektoratet forventer at bruge tilsvarende metoder mod de næste mange bunkere, fordi det anses for billigere end at sprænge bunkerne væk.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip