Nazi-fly fundet på bunden af sø

Ifølge norske NRK er der i dag kun tre kendte Heinkel 115 tilbage, og det ene af dem blev bjærget i Sola Sø i Norge sidste år.

Flyet i Limingen ligger på omkring 190 meters dybde og bliver beskrevet som i god stand. Entusiaster har ledt efter den tyske vandflyver siden 2005.

Det er uklart, hvordan flyet i sin tid endte i søens dyb. Men sikkert er det, at det skete i april 1940. Ifølge den officielle tyske forklaring fordi det måtte nødlande på den tilfrosne sø.

En uofficiel, lokal version af historien lader dog vide, at flyet blev landet af dets piloter i den tro, at de var i Sverige, hvortil de ville desertere. Inden de forlod det, stak de ild til det.

Men trods brandskaderne vurderer entusiasterne, at flyet er i god stand. Blandt andet fordi det har ligget i ferskvand.

Det er ifølge NRK uvist, hvornår flyet bliver bjærget.

De to Heinkel 115 fundet i Norge tilhørte begge Luftwaffe. Men Norge havde sine egne fly, der blev købt til flåden af Tyskland et par år før krigen. De endte senere i England.

Heinkel 115 blev blandt andet brugt som torpedofly og overvågning.

I juni i år fik en dansk fiskeskipper en flymotor fra Anden Verdenskrig i nettet, da han fiskede i Den Engelske Kanal. Motoren stammede fra et engelsk jagerfly, en Spitfire. Da motoren blev landet i Hanstholm, var den dog så medtaget, at den blev sendt til skrotning.

Ifølge formanden for Danmarks Flyvehistoriske Selskab, Ib Lødsen, er det ikke utænkeligt, at Spitfiren har deltaget i Slaget om England.

Danmark kan også prale af et sjældent Heinkel-fly, en såkaldt Heinkel HE-219, der sidste år blev hentet op fra havet knap 100 meter fra kysten i Tannis Bugt i det nordvestlige Jylland.

Flyet er så sjældent, at der i hele verden kun kendes et eneste andet eksemplar. Det befinder sig i USA, hvor det efter flere årtier på depot først for nylig er kommet på udstilling.

Flyet fra Tannis Bugt bliver i dag opbevaret på Aalborg Forsvars-og Garnisonsmuseum, hvor frivillige forsøger at renovere det. Det er blandt andet muligt at se flyets maskingeværer, og lige nu bliver der arbejdet på at renovere dets cockpit.

Den model af Heinkel HE-219, der blev fundet i Tannis Bugt, var i operationel brug fra efteråret 1944 til januar 1945.

Samlet blev der kun fremstillet 268 eksemplarer af flyet i forskellige modeller. Det blev brugt som natjager og var udstyret med katapult og radar, så det kunne flyve og nedskyde andre fly i mørke.

Første gang, et Heinkel HE-219 var i aktion, skød det tre engelske bombemaskiner ned på en enkelt nat.

Ib Lødsen beskriver ifølge b.dk Heinkel HE-219 som »et af de mest avancerede fly«, der blev bygget under Anden Verdenskrig.

Efter krigen blev de fleste Heinkel HE-219-fly blev skrottet.

Flyet fra Tannis Bugt hørte til på Luftwaffes base i Karup.

Dagens Gossip