Nazijæger: Jeg gør det for ofrenes skyld

Skrevet af admin

21/07/2015

Mest læste i dag

70 år efter Anden Verdenskrigs afslutning kæmper den internationale nazijæger Efraim Zuroff for, at en 90-årig dansker bliver retsforfulgt for sine gerninger under krigen.

Det tidligere Frikorps Danmark-medlem Helmuth Leif Rasmussen har ifølge Efraim Zuroff medvirket til krigsforbrydelser begået i Hviderusland i 1943.

At danskeren bliver stillet til ansvar for sin nazistiske fortid er ikke bare et personligt mål for Efraim Zuroff. Han jagter nazister i ofrenes tjeneste, og tirsdag har han anmeldt Helmuth Leif Rasmussen til dansk politi.

- Det vil være en stor sejr, hvis der bliver rejst en sag mod ham, sagde Efraim Zuroff til pressen efter anmeldelsen.

- Men det handler jo ikke om mig personligt. Jeg er her for ofrenes skyld og handler på deres vegne, sagde han.

Anmeldelsen blev indgivet hos Københavns Politis Station City på Halmtorvet.

- Nu er sagen i politiets hænder, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at bidrage til, at sagen bliver ført videre, sagde Efraim Zuroff.

Den internationale nazijæger er øverste direktør i Simon Wiesenthal Centerets afdeling for efterforskning af nazistiske krigsforbrydelser.

Han håber, at der med hans anmeldelse bliver kastet lys over, hvad Frikorps Danmark-medlemmer medvirkede til i tysk tjeneste under Anden Verdenskrig ved Østfronten.

- Når danskere kom tilbage fra tysk tjeneste ved østfronten efter krigen, forlangte ingen at få klarlagt, hvad de havde lavet ved østfronten, sagde Efraim Zuroff.

Efter Anden Verdenskrig blev Helmuth Leif Rasmussen idømt fængsel og afsonede tre år, fordi han havde gået vagt i en af naziregimets militærlejre.

Men han har afvist, at han var vagt: Han var bare rekrut og enkelte gange portvagt.

Oprindeligt er det historikerne Dennis Larsen og Therkel Stræde, der har gravet sagen om danskeren frem. I bogen "En skole i vold" fra sidste år gengiver de blandt andet en politirapport med en afhøring af Helmuth Leif Rasmussen.

Her erkendte han at have arbejdet som vagt i en hviderussisk udryddelseslejr.

Det er denne bog, der har fået Simon Wiesental Centret til at rette blikket mod Danmark.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet tager sig nu af anmeldelsen og skal vurdere, om der skal iværksættes en strafferetslig efterforskning.

/ritzau/