Nazityveri puster nyt liv i retsopgøret

Fredag begynder nemlig retssagen mod de to mænd, som er tiltalt for at stå bag danmarkshistoriens hidtil største tyveri af uerstatteligt historisk materiale fra Rigsarkivet og det tidligere Landsarkivet for Sjælland. Det skriver Berlingske.

Ifølge anklageskriftet har de to mænd på 47 og 53 år systematisk stjålet mindst 1.062 arkivalier til en anslået værdi på mellem halvanden og tre millioner kroner, hvis de blev solgt videre. Som Berlingske afslørede i oktober stammer de unikke dokumenter primært fra netop retsopgøret efter Anden Verdenskrig og omfatter nogle af de mest højtprofilerede sager mod danskere, der kæmpede for tyskerne under krigen.

Som tidligere afdækket drejer det sig for eksempel om sagerne mod de tre mænd fra den tyske kontrasabotagegruppe »Peter-gruppen«, som blev dømt for drabet på digterpræsten Kaj Munk, og om retssagen mod den østfrontfrivillige Kaj Buchardt, der var maskingeværskytte i kampene ved Demjansk syd for Leningrad i 1942, inden han sandsynligvis begik faneflugt senere i krigen.

Netop Buchart, som døde i 2009, synes at være bindeleddet mellem fortid og nutid i sagen. Begge de tiltalte kendte ham personligt, og han ligger tilmed begravet ved siden af den enes far på en kirkegård i København, selv om der ikke er nogen familiær relation mellem de to mænd.

Tyverisagen omfatter desuden enestående retsdokumenter fra sagen mod den højtstående, danske officer i Waffen SS, Christian Peder Kryssing, som også kæmpede for tyskerne på østfronten.

I 1941 blev Kryssing kommandant for det nyoprettede Frikorps Danmark – en dansk bataljon af frivillige i tysk tjeneste, som kæmpede mod Den Røde Hær. I frikorpsets geledder fandt man både rendyrkede nazister og danskere, som blot anså kommunismen for at være en endnu større fjende end Værnemagten, og Kryssing tilhørte formentlig den sidstnævnte gruppe.

Da han i 1942 blev forflyttet fra Frikorps Danmark til andre tyske enheder på østfronten, steg han hurtigt i graderne. Og da han umiddelbart inden krigens afslutning blev såret, havde han som den eneste dansker opnået rang af generalmajor i Waffen SS.

Under retsopgøret blev han ved Københavns Byret idømt otte års fængsel for landsforræderi. Landsretten halverede dog senere straffen, og allerede i 1948 blev Kryssing løsladt. Han døde i Haderslev i 1976.

Nu ruller så efterspillet om »nazi-tyveriet fra Rigsarkivet«. Sagen har været undervejs, siden politiet i oktober sidste år anholdt de to tiltalte mænd og beslaglagde kassevis af historiske dokumenter, politirapporter, retsakter, desertørsager, personlige ejendele fra østfrontfrivillige og andet unikt materiale hos den 53-årige.

Begge mænd har nægtet sig skyldige, men den 53-årige har tidligere erkendt et andet tyveri, som han også er tiltalt for. Da han var ansat hos et renovationsfirma på Amager, stjal han en større mængde historiske dokumenter, som kongehusets Ordenskapitel havde sendt til sikkerhedsdestruktion.

Ved fredagens retsmøde skal begge tiltalte afhøres i vidneskranken, hvor de formentlig vil forklare, at meget af det beslaglagte materiale stammer fra Ordenskapitlet og ikke Rigsarkivet.

Sagen er berammet til fem retsdage, og der ventes at falde dom i begyndelsen af juli.

Dagens Gossip