Nederlag til Argentina i »århundredets retsopgør«

Med afgørelsen står Argentina med et problem, nationen ikke havde håbet på eller regnet med. Afgørelsen fastslår nemlig, at den gældsnedskrivning, der blev en konsekvens af statsbankerotten i 2001, kun kan gøres gældende over for de kreditorer, der er gået med til rekonstruktionsaftalerne. De kreditorer, der hårdnakket og hele vejen igennem har krævet deres ret, kan ikke tvinges ind under aftalerne.

Dermed hænger Argentina stadig på en del af den gæld, der var med til at slå nationen i knæ. Den aktuelle sag handler om et - i nationalt sammenhæng - overskueligt beløb på 1,3 milliarder dollar, men det handler lige så meget om principper. Den argentinske centralbank har nemlig tidligere svoret, at den efter aftalerne om rekonstruktion aldrig vil betale det fulde beløb tilbage på de »gamle« statsobligationer.

Derudover åbner sagen for, at andre kreditorer, der ikke er gået med til rekonstruktionen, også vil forsøge at få det fulde beløb tilbage. Ifølge Los Angeles Times sidder tvære kreditorer på omtrent syv procent af de statsobligationer, som Argentina knækkede halsen på. De udgjorde ifølge avisen en værdi på knap 100 milliarder dollar.

Det er i sig selv dårligt nyt for Argentina, der stadig kæmper med at få statsbudgetterne sammen. Men konsekvenserne rækker længer ud i verden end i det latinamerikanske land. Faktisk er opgøret blevet kaldt »århundredets retsopgør«.

Det skyldes, at en lang række lande - som eksempelvis Grækenland - der har indgået aftaler om rekonstruktion, nu ikke kan føle sig sikre på, at de ikke pludselig støde ind valide krav fra gamle kreditorer. Derudover vil det givetvis være fristende for kreditorer helt at ignorere et krav om genforhandling af låneaftaler, nu hvor de ved, at der er en mulighed for, at de engang i fremtiden kan kræve deres tilgodehavende tilbage. Og det kan simpelthen gøre det svært at indgå fremtidige aftaler - og dermed så tvivl om, hvilken skæbne lande, der går statsbankerot, fremover vil lide.

Den udsigt gør da også, at Argentina har fået opbakning af både Den Internationale Valutafond, det amerikanske finansministerium og Frankrig. På den modsatte side står investorerne på Wall Street, der frygter, at et andet udfald af sagen vil ryste de finansielle markeder - specielt når det kommer til statsobligationer.

På trods af afgørelsen fredag slutter historien næppe her. Der var tale om en ankesag, der var en udløber af en afgørelse fra en lavere retsinstans i USA i november sidste år. De tre dommere, der kom med fredagens afgørelse, har i deres kommentarer til dommen åbnet døren på klem for, at sagen kan rulle helt op i den amerikanske højesteret. Det på grund af dens principielle natur.

Århundredets retsopgør kan meget vel være på vej ud i tredje og afgørende runde.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip