Nedgang i pirateri giver stor gevinst

Nedgangen skal dog sættes i relation til, at pirateri stadig årligt koster det internationale samfund, hvad der svarer til lidt over 34 milliarder kroner, eller det samme som prisen for Storebæltsbroen.

Rapporten indgår i det materiale, som fremlægges i disse dage under en international piraterikonference i København med 300 deltagere fra hele verden. Her skal blandt andet diskuteres retsforfølgelse af pirater og bagmænd samt diskuteres, hvad der internationalt kan gøres med de ulovlige pengestrømme, som pirateriet kaster af sig.

Nedgangen i pirateriet som følge af den internationale militære indsats til søs i Adenbugten og Det Indiske Ocean betyder også, at den samlede løsesum, der er blevet udbetalt, er faldet med intet mindre end 80 procent fra 2011 til 2012 til et niveau på 362 millioner kroner.

Det er specielt tre store poster, som trækker økonomiske tænder ud internationalt, når regnestykket for pirateriets omkostninger skal gøres op.

Af rapporten fra One Earth Future fremgår det, at af de 34 milliarder kroner, som pirateri koster verdenssamfundet, går de 29 procent til udstyr samt vagter, der skal sikre handelsskibene, når de sejler igennem de piratinficerede farvande.

Yderligere går 27 procent af omkostningerne til ekstra brændstof, fordi skibene er nødsaget til at sejle ekstra hurtigt gennem de udsatte områder for at gøre det sværere for piraterne at komme op på siden af skibene.

19 procent af omkostningerne går til deltagerlandenes militære operationer i luften og på havet, der skal sikre skibstrafikken.

Kun en enkelt procent af de samlede omkostninger går direkte til løsepenge til piraterne, skriver One Earth Future.

Fra dansk side glæder udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sig over den trods alt positive udvikling:

»Et vedholdende internationalt samarbejde har nu ført til en meget markant nedgang i antallet af pirateriangreb. Det skal vi virkelig glæde os over. Men det betyder ikke, at vi nu kan læne os tilbage. Hvert angreb er ét for meget, og der er stadig gidsler i Somalia - også danske. Yderligere er det bekymrende, at der nu dukker pirater op andre steder som for eksempel ud for Vestafrikas kyst,« siger ministeren i en kommentar.

»Bekæmpelsen af somaliske pirater er faktisk et rigtig godt eksempel på, at det internationale samfund, når det står beslutsomt sammen, kan gøre en stor forskel og skabe resultater. Danmark har en fremtrædende rolle i dette arbejde og er som vært for møderne i denne uge med til at føre den positive udvikling endnu et skridt videre,« lyder det fra udenrigsministeren.

Dagens Gossip